Gå direkt till textinnehållet

Årets förlorare spararnas seger

Kapitalförsäkringen som sparform suddas nu ut från sparhimlen. Det är bra för många sparare, som nu slipper obehaglig inslåsning på flera år, höga insättningskrav och dessutom slipper de avgifter på upp till 2-3 procent per år, helt utan nytta. Vinnaren är istället ISK-kontot som hittills lockat 40 mdr och 400 000 sparare.

Nysparandet i kapitalförsäkring var sista åren cirka 20 mdr per kvartal. Toppen var över 30 mdr i början på 2010. Men redan i slutet av 2011 halverades nysparandet. Under 2012 har nysparandet i kapitalförsäkring sedan aldrig kommit igång och är nu nere på skrala 7,5 mdr per kvartal. Och bättre lär det inte bli. Nu går nya pengar till ISK-kontot. Dessutom finns direkt uttag från kapitalförsärkringar till ISK-kontot. Cirka 10% av nysparandet i ISK-kontot kommer direkt från kapitalförsärkingar ser vi.

 

Det var 2006 nysparandet i kaptialförsäkring tog fart. Att sparas i fonder och aktier på kontot väckte ett nytt intresse. Första kvartalet 2010 kuliminerade sparandet då svenska folket satte in 30 mdr på kontot.

Men med stöd av politikerna så växte ISK-kontot fram. Idén kom redan 2008 och först 2012 var den klar för lansering. Och effekten kom direkt. Konkurrensen kring låg skatt nu fick i ISK en  gratis förpackning som är svår att slå.
Tyvärr är det en rad banker som talar om ISK-kontot som ett konto för aktiva. Men det är inte sant. Nordea är den ende av storbankerna som verkligen ger ISK en bra chans hos spararna. För den kan bli enormt viktig. För en vanlig sparare i fonder, i Allemansfonder, Sverigefonder eller Globalfonder, så är ISK-kontot snart en bra förtjänst att slippa gamla vinstskatten på 30%. Och du behöver inte sälja ofta för att det ska bli vinst. Sparar du bara i tio år och aldrig säljer så har du direkt 10-15% mer i handen om du valt ISK-kontot…. även vanligt fondkonto. Att spara i 30-40 år som är det vanliga och du har förstås gjort en rejäl hacka på ISK-kontot. Det kan mycket väl bli skillnaden på bra och dålig pension.

Ja, ISK-kontot tror jag kommer användas till pensionssparande. Visst är skatten nu 0,45 per år istället för 0,22 på pensionsförsäkringen. Men den lilla skatteskillnaden är det värt att kunna ta ut pengarna närsom helst. Som en slags försärkringsavgift.`Visst gillar inte bankvärlden att sparare kan flytta pengar som spararen själv vill. Men det får nog bankerna vänja sig vid. För i bankvärlden är spararna på väg att bli kung. Fördel är att sparare inte kräver bonus, utan bara justa villkor. Och då borde flytträtt på spararens villkor vara på sin plats.

Visst finns här ledsna surmulna rådgivningssäljare. De gillar ju försäkringen för där kan de smyga in avgifter, kluriga sturkturerade produkter mm. Men även de lär får svårt när sparararna lärt sig: den som hårdsäljer kapitalförsäkringar framöver är inget att lita på. Ungefär som den bankman som säljer bolån mot att ta över PPM-förvaltning…

Så att årets förlorare Kapitalförsäkring är inte tråkigt, utan en konsumentseger!

/claes hemberg

 

 

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord