Åtgärder kan stoppa bluffare

En stolle ska inte kunna vilseleda börssverige. Fredagens bluffare fann en glipa som nu måste täppas till, hos alla utskicksföretag och börsbolag. Det måste ske nu direkt, för att inte bjuda in fler bluffare.

 

Aldrig tidigare har jag sett en nyhetsbluff som den i fredags. Orsaken var en glipa i säkerheten; en öppen e-postlåda och otur när utskicksbolaget motringde. Aktiekursen i två börsbolag lurades upp över 50%. Denna gång hittade bluffaren en extremt lite glipa i ett stort maskineri. Detta får inte hända igen. Det måste till tydliga åtgärder för att återvinna förtroendet. Och initiativet måste ligga på börsbolagen.

Alla efterföljande bluffare måste stoppas nu direkt. Det finns ju inga pengar att tjäna på bluffar, utan bara börsoreda. Affärerna makuleras ju. Bakom bluffen står i mina ögon inget brottssyndikat, utan en simpel stolle som fann en glipa i ett stort maskineri, en glipa som nu måste täppas till med råge.

Utskicksbolag och börsbolag måtte ha skakats om. Och nu är det bråttom att sätta ned foten och stänga alla smygvägar till nyhetsskärmarna. Sedan kan fler åtgärder komma, men att agera snabbt och nu, är viktigt för att återvinna förtroendet.

 

Börsnoterade bolag måste ställa högre krav på utskicksbolagen.

–          Utskicksbolagen måste motringa (faxade och e-postad börsmeddelanden på förutbestämde telefonnummer hos börsbolagen)

–          Stäng dörren för e-postade pressmeddelanden och kräv webbverktyg med lösenord

–          Överväg säkerhetsdosa

De börsnoterade bolagen måste också agera med högre säkerhetsnivå.

–          Lägg bara ut pressinformation via lösenord på webbverktyg

–          Ställ högre säkerhetskrav och överväg krav på säkerhetsdosa

 

Samtidigt får de höga kraven på säker identitet inte bromsa börsinformationen. Fakta från bolagstämmor och bud måste ut ögonblickligen. Det är också en grundbult i allmänhetens förtroende för börsen.

Vad måste åtgärdas, anser du?/Claes hemberg

publicerad
14 oktober 2013
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram