Augusti gav börskrasch

Börsen kraschade i augusti. Om vi strikt följer definitionen minus 20% på 2-3 veckor. Och från senaste botten är vi redan upp 9,3%

Ordet börskrasch låter väldigt kraftigt. Och används för att signalera något kraftfullt. Men ordvalet leder mest vanliga människors tankar helt fel. Den vanliga associationen med krasch är flygplanskrasch eller bilkrasch. Där omkommer människor närmast varje gång.

Men börskrascher är något helt annorlunda. Ordet används dessutom ofta först långt efter att den inträffat. En kraftig nedgång, lyder den enklaste förklaringen. Men söker vi runt på olika definitioner så är den enklaste ”En kraftig nedgång”och de mer exakta brukar uttrycka ”-20% på 2-3 veckor”.

Så hur rasade augustimånaden: Den 19e augusti nådde Stockholmsbörsen som lägst. Under dagen pressades index för att sedan sluta på 277.68. Räknar vi tillbaka tre veckor så är vi de sista dagarna i juli. Det var då mattan började dras undan. För att sedan tar full fart utför 4-9 augusti. Från slutet av juli och de kommande tre veckorna föll bör sen 20-22 procent, lite grann beroende på vilket index du följer. Storbolagen exempelvis mer än hela börsen.

I det perspektivet har vi precis lämnat bakom oss en börskrasch. Den 19e passerade vi botten. Det kan falla mer, men redan augustiraset räcker för att tala om en augustikrasch, denna gång.

Från den högsta punkten senaste tre månaderna har vi upplevt en ännu ruskigare nedåtfärd. Sista dagarna i maj var nivån på index 368. Det gör en nedåtresa på på -30,2 procent fram till den 19 augusti.

Men bli nu inte väldigt dyster. Börsen är upp 9,3 procent snaste tio dagarna, sedan den 19e augusti. Och rullar septemberbörsen igång på allvar.

Vad tror du om septemberbörsen?/claes hemberg

publicerad
2 september 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram