Bankbyte värt miljarder

Bankavgifterna faller, först när sparare byter bank oftare. Det är därför finansmarknadsminister Peter Norman i veckan uppmanade svenska folket att byta bank. Avgifterna är för höga, sa han. Nu tar ministern nästa steg. Han funderar på åtgärder för att förenkla bankbytet. Först då kan sparare påverka avgifterna. Vilken bytes-hjälp säger du är viktigast?

Det är lätt att klaga på en banks höga avgifter. Men inte ett dyft lär hända förrän folk också flyttar. Att de höga avgifterna består är bara de ett tecken på att för få sparare egentligen bryr sig.

Ämnet upplevs komplicerat och tidsödande. Olika kontonummer, kort, autmatbetalade fakturor… gör att många känner sig inlåsta. Konkurrensverket och en rad andra myndigheter har granskat frågan. Men närmast inget har hänt. Därför sitter också svenska sparar fast och byter bank bara 1 gång var 12e år.

Nu talar ministern Norman om att vi inte har en konsumentvänlig bankvärld, om det inte är busenkelt att byta. För först då kommer folk byta och då kommer priserna pressas. Kanske har han nu ett större och mer äkta engagemang än vi sett tidigare.

Den stora bromsklossen är förstås bankvärlden. Varför hjälpa en kund att flytta bort, är en trist men vanlig inställning. Som om bankerna själva är en myndighet eller gud, som vet spararens bästa.

Självklart har Norman rätt. Spararnas passiva inställning håller avgifterna uppe. Rörliga sparare skulle sänka priserna rejält. Det rör sig om kostnader på många onödiga tusenlappar per år.

Att införa flytthjälp kostar visst pengar. Och sparare som byter till eller ifrån kostar också jämfört med alla de miljontals sparare som sitter stilla i båten. Men framför allt skulle sparare som då och då flyttar, ge sparare mer pengar i fickan. Dessutom skulle det ge branschen nytt liv, att relationen till banken är ömsesidig, kritisk och krävande. Det skulle ställa krav på nya idéer. Istället för att vara passiv och kostsam.

Visst måste vi vänta oss detta av samhället och av spararna. Folks sparpengar är ju deras största affär i livet. Att bara strunta i den, och bara sitta kvar, är närmast ansvarslöst, i min värld.

Det kan ta 1-2 timmar att byta bank. Men du tjänar ofta 5 000 kronor per år. Det är ganska bra timlön. Och du behöver inte byta varje år, utan förtjänsten trillar in ändå.

 

Vilken bytes-hjälp säger du behövs?/claes hemberg

publicerad
27 oktober 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram