Gå direkt till textinnehållet

Bankbyte värt miljarder

Bankavgifterna faller, först när sparare byter bank oftare. Det är därför finansmarknadsminister Peter Norman i veckan uppmanade svenska folket att byta bank. Avgifterna är för höga, sa han. Nu tar ministern nästa steg. Han funderar på åtgärder för att förenkla bankbytet. Först då kan sparare påverka avgifterna. Vilken bytes-hjälp säger du är viktigast?

Det är lätt att klaga på en banks höga avgifter. Men inte ett dyft lär hända förrän folk också flyttar. Att de höga avgifterna består är bara de ett tecken på att för få sparare egentligen bryr sig.

Ämnet upplevs komplicerat och tidsödande. Olika kontonummer, kort, autmatbetalade fakturor… gör att många känner sig inlåsta. Konkurrensverket och en rad andra myndigheter har granskat frågan. Men närmast inget har hänt. Därför sitter också svenska sparar fast och byter bank bara 1 gång var 12e år.

Nu talar ministern Norman om att vi inte har en konsumentvänlig bankvärld, om det inte är busenkelt att byta. För först då kommer folk byta och då kommer priserna pressas. Kanske har han nu ett större och mer äkta engagemang än vi sett tidigare.

Den stora bromsklossen är förstås bankvärlden. Varför hjälpa en kund att flytta bort, är en trist men vanlig inställning. Som om bankerna själva är en myndighet eller gud, som vet spararens bästa.

Självklart har Norman rätt. Spararnas passiva inställning håller avgifterna uppe. Rörliga sparare skulle sänka priserna rejält. Det rör sig om kostnader på många onödiga tusenlappar per år.

Att införa flytthjälp kostar visst pengar. Och sparare som byter till eller ifrån kostar också jämfört med alla de miljontals sparare som sitter stilla i båten. Men framför allt skulle sparare som då och då flyttar, ge sparare mer pengar i fickan. Dessutom skulle det ge branschen nytt liv, att relationen till banken är ömsesidig, kritisk och krävande. Det skulle ställa krav på nya idéer. Istället för att vara passiv och kostsam.

Visst måste vi vänta oss detta av samhället och av spararna. Folks sparpengar är ju deras största affär i livet. Att bara strunta i den, och bara sitta kvar, är närmast ansvarslöst, i min värld.

Det kan ta 1-2 timmar att byta bank. Men du tjänar ofta 5 000 kronor per år. Det är ganska bra timlön. Och du behöver inte byta varje år, utan förtjänsten trillar in ändå.

 

Vilken bytes-hjälp säger du behövs?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord