Banken ger mig pengar (?)

(BO/RÄNTA) Min bolånebank anger att de har en bolånemarginal på 0,4%. Om det stämmer så ger i så fall banken mig ränta på mitt bolånelån. Eller kanske har jag missförstått det.

I dagens di anger min bolånebank att de har en snittmarginal på 0,4%. Men då förstår jag inte hur de räknar hem min ränta? Jag fick ju 0,9% rabatt mot listpriset. Just nu ser det ut som att jag faktiskt får betalt för att låna. Kan det vara så hiskligt bra? Jag tvivlar på det. I så fall under jag hur skatteverket ser på min boränteförtjänst. Ska den anges som inkomst av tjänst, inkomst på kapital eller inkomst av bolån?

Och tittar vi närmare på siffrorna så visar det sig att 1/5 svenska bolånare har prutat och i snitt tagit just hela bankens marginal. Enligt Sifo så har prutarna 0,44% i rabatt mot listpriset. Det gör att 0,4% marginal låter väldigt orimlig. Snarare borde den vara 1,4. Jag har nämligen träffat flera sparare som pressat mer än 1,0%.

Så pruta på. För risken att misslyckas med prutningen är rätt liten. Endast 1/10 prutare har misslyckats.

Bara genom att ”säg-sin-ränta” tror jag att vi kan väcka till enkel folkbildning som lockar till eftertanke och engagemang. Hittills har bland annat finansministern svarat. Vill du uppge din ränta, så får du gärna vara med på listan! Jag citerar den på twitter och min blogg!

Därför får du gärna mejla mig din ränta och eller ange din ränta på twitter under #sägdinränta. Har du någon kollega eller chef som är intresserad är de också välkomna. Min chef har bundet 1 år, så han fick inte vara med på 3 månderstoppen. Här några inspirerande namn.

#sägdinränta /claes hemberg

 

 

Våra 3-månaders:

Anders Borg (4,2)

Elin Ljung (4,05)

Maria Hallring (3,95)

Andreas Fahlstedt (3,92)

Gustav Green (3,9)

Fredrik Sjöshult (3,9)

Kicki Westerstahl (3,85)

Stefan Gillgren (3,83)

Nicklas Nordström (3,8)

Robert Sved (3,8)

Annika R Malmberg (3,79)

Johan Kleis (3,75)

Robert Slavi (3,75)

Maria Christofi (3,75)

Johan Nilsson (3,67)

Fredrik Westin (3,51)

Vivea W Vrenning (3,5)

Andreas Svensson (3,46)

Gustaf Brickman (3,45)

Gunther Mårder (3,39)

Claes Hemberg (3,37)

Sara Johansson (3,26)

Gösta Carlberg (3,25)

Viggo Cavling (2,9)

….

..

 

..

publicerad
28 februari 2012
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram