Gå direkt till textinnehållet

Banker bra på kvinnor

Finansbranschen tillhör de som är bäst på att rekrytera kvinnor till chefspositioner. Det visar dagens AllBrightrapport. ”Är du kvinna och vill göra karriär så var noggrann med vilken bransch du väljer säger vd Rebecca Lucander. Om detta hjälper kvinnliga sparare är däremot hittills mycket tveksamt.

Inte kvotering, utan hellre sunda förebilder, resonerade Rebecca Lucander VD AllBright och Maria Arnholm jämställhetsminister

Antalet kvinnor i börsbolagens ledningar har ökat senaste året. 20 bolag rekryterat kvinnor i ledningsgruppen senaste året. Samtidigt har 10-talet minskat antalet kvinnor i sina ledningsgrupper.

”Detta är ingen jämställdhetsfråga, utan en ren konkurrensfråga. Ska svenska bolag fortsätta vara i världsklass måste vi använda alla resurser i samhället.”

Finansbranschen sticker ut i statistiken. Här är ofta 30-50 procent av ledningsgrupperna kvinnor. Bäst är East Capital Explorer och Investor. Lucander motiverar det med att finansbranschen rymmer totalt sätt fler kvinnor och mer meritokratisk – prioriterar meriter före andra faktorer.

Däremot har detta ännu inte hjälpt svenska kvinnor som försöker få ett grepp om sin ekonomi. Kvinnor är i dag långt mer passiva vad gäller sin privatekonomi. Vi se det i fondbyten, PPM-flyttar mm. Istället sparar kvinnor mest på sparkonto med låg ränta.

Andelen kvinnor i ledningsgrupperna har på hela börsen också ökat senaste året från 14 till nära 18 procent. Men framstegen bygger inte främst på nya initiativ eller insikter, utan på uppsägningar. Ja, ledningsgrupperna har minskat i storlek senaste året. Från tidigare i snitt 7 personer till i dag 6 personer.

Chefsrekryteraren Michaëla Blomquist var också på plats. Hon var inte nådig mot börsbolagen. ”De saknar kunskap om sin misstag och de saknar kompetens att komma till rätta med snedfördelningen. Det år så mycket enklare att rekrytera de du känner, än de du verkligen behöver. Bekvämligheten sätter in i istället för jakten på kompetens.”

Bolagen som tappat mest senaste året är Boule, BB Tools och Sweco. De har fallit över 100 placeringar på AllBrights lista över jämställda bolag. Bolagen som har bättrat sig senaste året är framför allt Xano, Etrion och Rejlers.

 

/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord