Gå direkt till textinnehållet

Bankmoms skakar om bankfabriken

Finansmarknadsministern Peter Normans bankmoms kan skapa en turbulens med uppsägningar inom bankvärlden. Det kan på sikt pressa kostnaderna, på golvet i bankfabrikerna, och ge sparare lägre avgifter.

 

En ny bankskatt ger bankerna ökade kostnader direkt. Men momsen kan också innebär en öppning för ett nytt arbetssätt i finansbranschen. Hittills är inhyrd personal ovanligt på bankkontoren. Det har varit dyrt. Istället har kontoren haft ”extra mycket folk” som en marginal för att klara de tuffa perioder, säger bankkolleger jag talat med ute på kontoren.

 

Orsaken till detta arbetssätt, har jag förstått är att banker inte kan dra av momsen. För ska banken hyra in personal, via bemanningsföretag, så blir extrafolket med icke avdragsgill moms plötsligt orimligt dyr.

 

Får Norman nu igenom snitt idé med bankmoms så ändras däremot spelplanen direkt. Kostnaderna stiger visst för banken, men öppnar för mer flexibla anställningar.  Hela sättet att bedriva bank kan ändras.

 

Vi har visst inhyrd personal redan i dag, i form av it-konsulter, kanske några banker reflekterar. Jo, men det beror också på att dessa it-människor kan vara svåra att rekrytera och de behövs inte den löpande verksamheten, utan mer i tillfälliga projekt. Och traditionen är också att it får kosta. Nej, titta på alla på kontor och administration. De som jobbar och sliter på golvet bankfabriken.

 

Handen på hjärtat så har även bankbranschen sina tydliga högtider och lågsäsonger. Just nu är bankvärlden inne i en intensiv period. Utdelningar, årsbesked och deklarationer pressar många bankanställda att jobb över de närmaste månaderna. Sedan blir tempot betydligt lugnare mellan maj och september. I oktober kommer sedan pension och rader av andra årsskiftesfrågor och ökar arbetsbördan väsentligt.

 

Detta bankår ser alltid likadant ut. Så visst skulle fler tillfälligt anställda bädda för både bättre serivce och för lägre kostnader i bankvärlden. Dessa frågor är bara inte fint att tala om. För ingen bank vill erkänna att de har övervinster. Och lika illa är det att tala om överkostnader. Det skulle antyda på att bankfabrikerna är ineffektiva. Och den stenen vill ju ingen kasta in i glashuset.

 

Men tänk, då kanske ändå avgifterna för sparande skulle kunna sänkas rejält. På samma sätt som mjölk, bilar, mat fallit i pris senaste 30 åren. Men de gamla fonderna kostar märkligt nog fortfarande 1,5% i avgift.

 

Vad tror du om bankmomsen?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord