Gå direkt till textinnehållet

Banktumult på måndag

Nu bävar bankerna. Ska de klara trycket? 20 000 bankkunder och 50 miljarder står på spel. För på måndag kl 09.00 släpps veckans bankfångar äntligen fria från HQ bank. Detta ställer ovanligt höga krav på bankernas svängdörrar. För nu har bankkunderna mycket kort stubin. Få vanliga bankkunder köper eller säljer aktier och fonder varje vecka. Men att en hel vecka se sitt livs besparingar inlåsta, skulle göra vem som helst mäkta upprörd. En vecka utan tillgång till sina pengar, sina fonder och pensioner, liknar en sparare vid att under 7 dygn vara utelåst från sitt hem. Fasansfullt. Grymt. Hänsynslöst, är några vanliga ord. Problemet är att finansbranschen saknat låssmed. 20 000 arga bankkunder vill nu rappt ta återta greppet om sina pengar. Några vill sälja, andra köpa och några behöver ta ut pengar helst före 10 på måndag morgon. De nu frisläppta bankkunderna kommer att med rätta låta enormt höga krav rasa över bankerna. Den bank som inte hinner svara, ge hjälp och service, kan snabbt tappa samma kund. För dessa 20 000 sparare med sina 50 miljarder är inga duvungar. De är ofta äldre, förmögna och affärssinnade. Och nu är de dessutom med fog upprörda och vill snabbt bemötas av bästa sortens omtanke och handlingskraft. Det lär bli långa köer på såväl telefoner, mejl och kontor. Samtidigt behöver dessa nu fria bankkunder tala ut om en vecka i bankfängelse. De kommer att behöva klaga över missade affärer, tappade vinster och tråkiga förluster. De behöver medkänsla och service. Några bankkunder kommer att ringer och mejla för att de vill flytta ifrån. Andra vill kontrollera att flytten går som tänkt. En tredje vill flytta mer, eller mindre belopp. En femte har ändrat sig vill flytta till en annan bank. Och ytterligare några har ångrat sig och vill flytta tillbaka. Det lär blir en rörig måndag, morgon. 20 000 sparare är inte ett dyft glada att de är frisläppta. De är ilskna över att de under 7 dygn sett sina värden inlåsta, utom all kontroll. Vad tycker du?/Claes

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord