Gå direkt till textinnehållet

Billigare bolag till börsen

Minst fyra nynoteringar når börsen före sommaren. Det säger folk i branschen. Och äntligen är prislapparna ned. Och glamourpratet om utköp mest bortputsat. Det bådar gott för aktieintresserade.

Senaste åren har priset på nynoteringade aktier gått i taket. Prislapparna har smittats av stigande priser på bolag utanför börsen. Men nu tycks handeln med bolagen utanför börsen mattas. Och bolagen som vill till börsen har också tänkt om. Att försvinna in i en stor stilig koncern lockar mindre. Friheten att få vidareutveckla sin idé som självständigt bolag på börsen lockar mycket mer. Vad är 100 miljoner i handen, mot att få jobba vidare med sin dröm… sa någon.

Därmed kanske vi kan få ett stopp på serien av misslyckade nynoteringar senaste åren. Kritiken har ofta gällt för dyr prislapp. Det har gått så illa att det talats om noteringstorka och börsdöd. Men nu tycks andan vara annorlunda.

Här är den nu aktuella nynoteringen Moberg Derma ett bra exempel. De är tillbaka ett halvår senare med ett avsevärt lägre pris. Och då är kritikerna inte längre lika negativa. Om de är prisvärda har jag inte analyserat. Jag bara konstaterar att priset faller. Och det behövs överlag för att göra nynoteringar mer intressanta. Redan nästa vecka kan vi vänta oss ytterligare en nynotering, i samma anda.

Priset handlar mycket om storägarnas självbild. Deras juvel ska ju vara värd XXX miljoner, hade de tänkt. Att då sänka priset är ofta emot deras väsen. Men bolaget har ju aldrig synats i fogarna tidigare. Den osäkerheten gör att priset måste ned 20-30%. Och det är ju ofta bara en skärva de säljer till extrapris, för att komma ut på börsens estrad, som solitude. Det kostar dem egentligen väldigt lite. Äntligen börjar de inse det.

Är du nyfiken på nynoteringar? /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord