Gå direkt till textinnehållet

Biotek-krascher ett viktigt larm

Årets två stora aktiekrascher har insiders undvikit. Det handlar om forskningsbolag. Det borde vara en larmklocka som dånar på inspektionen.

Ett vanligt aktiebolag kan komma med en tråkig rapport och kursen faller några  procent. Men när ett forskningsbolag kommer med sura uppgifter kan hela deras existens rasa samman. Bara senaste månaderna har det hänt två gånger. Diamyd föll i maj 90% efter att deras huvudpreparat saknat effekt. Igår rasade Active Biotech över 50% på liknande besked.

Men värre är att i bägge fallen har insiders sålt strax innan. Det är inte snyggt, men här är det extra osnyggt, eftersom just forskningsbolagens resultat, ett Ja eller ett Nej, snabbt kan förändra hela bolagets framtid. Därför är insiders i forskningsbolag extra viktiga att följa extra nära.

Den som köper aktierna bör definitivt ha koll på insiderlistan hos ww.fi.se. Säljer en insider i ett forskningsbolag skulle jag starkt överväga detsamma. Eftersom fallhöjden ofta är enorm. Och för finansinspektionen borde årets två biotek-krascher som föranletts av insidersälj, vara en larmklocka som dånar i korridoren.

Följer du insider?/claes hemberg

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika

Mest läst