Gå direkt till textinnehållet

Bitcoin rekorddyr

Den konstgjorda valutan bitcoin har på tre år stigit från 5 dollar till nya rekordnivån 340. Nu kan den dubblas men också gå till noll. Den är dyr jämfört med garantierna, tänker jag. Några få personer har blivit hemskt rika, men målet – själva debatten – är begränsad.

Vår valuta kronan fungerar för den är erkänd och lättanvänd. Värdet garanteras ju av 9 miljoner svenskar. Men den tre år gamla digitala valutan bitcoin garanteras av ingen nation eller grupp, om det skulle börja blåsa hårt. Den fria valuta lär locka debattörer, men för vanligt folk är en rotlös garanti snarare skrämmande.

Ändå finns bitcoin. För den behövs, men inte som valuta, utan som debattinlägg och proteströrelse, tänker jag. Bitcoinarna vill ha frihet mot riksbanker, finanspolitik, etablissemang och nationers intressen. Traditionella prisökningar skulle utebli, är en tanke. Därför är denna fiktiva valuta, utan koppling till statsskulder, politiker och råvarupriser en intressant tanke, som en proteströrelse.

Men inte använder jag bitcoin. Bara variationen i priserna senaste tre åren (5-340 dollar) får mig direkt att rygga. Att den samtidigt saknar garant gör mig skeptisk.

bitcoinnov13
Priset på bitcoin varierar häftigt. Tilltron går från hysteri till dystopi.

Bitcoin skulle ändå kunna slå igenom. Men bara om 10-tals miljoner vanliga människor bestämde sig för att göra den till sin huvudvaluta. Då skulle den etablerade världen tvingas anpassa sig. Men att några butiker accepterar valutan gör ingen större skillnad. Även de ingår i proteströrelsen menar jag.

Detta är också min huvudinvändning. Ska valutan få genomslag krävs en enormt bred användning. Men som intellektuell proteströrelse lär den aldrig bli särskilt bred. Den får aldrig dagispappor och skolmammor släppa sina visakort och handla med en protest-valuta. Det är för riskabelt för deras skrala plånböcker.

Och ingen stat skulle någonsin vilja ta emot skatter i Bitcoin och valutan fungerar därmed inte i dagens moderna samhällsbygge. Den var lönsam för upphovsmännen och kan tyvärr bli en svartepetter för den som blir sist kvar.

En världsvaluta som har större stöd tror jag samtidigt kan behövas. Bric-länderna diskuterar det som bäst. En valuta som 3 miljarder människor ställer sig bakom. Men den lär då få heta något i stil med bricu; bric-unit.

I bitcoinhandeln stannar på åskådarplats. Här dagspriset http://bitcoincharts.com

Vill du använda bitcoin?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord