Gå direkt till textinnehållet

Blankare ger balans

Blankare får ofta skäll. Men de är inget att vara oroliga för. De är inte sabotörer utan mer en motvikt. Och vi kan istället lära av dem.

Att någon tror på nedgång i just din aktie, kanske inte känns så roligt. Men den som tror på kursfall i dina favoriter kan äga, tänka och agera på ett helt annat sätt än du själv. Därför kan mycket väl bägge två ha rätt. Ofta är de hedgefonder som  eftersträvar en så balanserad utveckling som möjligt. Och detta är de beredda att betala extra för. Personligen har jag aldrig blankat, utan sparar mer långsiktigt och jagar inte ögonblick på det sättet.

Blanka: Istället för att köpa aktier så lånar blankaren aktien och säljer den. För att sedan köpa tillbaka den när den blivit just billigare. Så har de tjänat på kursfallet.

Men hur kan jag säga att dessa inte chansar eller förstör? Vi kan ta den omdiskuterade blankningen i Elekta som exempel. Över 1/10 aktier finns nu i händerna på blankare. Det visar fi:s blankningslista på fi.se. Ett utdrag finns här intill. Visst är det en stor del av aktierna. Men det betyder inte att aktien ska gå i källaren. Det räcker med att en grupp bedömer att den ska gå sämre än snittet –index – så är det i praktiken värt att blanka den.

Att som privatperson blanka är en annan sak. Superblankarna har både mer ekonomiska krafter, kunskap och datorkapacitet att styra rätt. I fallet Elekta säger insatta att hedgefonderna antagligen handlat in sig i Elektas konkurrent Varian. Den är billigare just nu, tycker blankarna. Allt annat lika så borde Varian stiga mer än Elekta närmaste året, tänker de. Och köper den ena och blankar den andra. Så även om börsen och branschen stiger så kan blankare tjäna mer eller jämnare än den som bara har ena pappret. På det sättet är inte heller blankare domedagshandlare, utan tänker och agerar bara på ett annat sätt.

Själv sålde jag Elekta-posten i Folkportföljen redan före jul. Den hade stigit 15% på bara 1-2 månader. Det passade Folkportföljens tankesätt just där. Andra kan spara i Elekta till pensionen. Om passar dem. Alla kan ha rätt, utifrån sina glasögon!

UR FI:S BLANKNINGSLISTA PÅ FI.SE
Electrolux BlackRock Advisors 0,55%
Electrolux Lone Pine Capital 0,66%
Elekta AQR Capital Management 0,71%
Elekta BlackRock Advisors 1,06%
Elekta BlackRock Institutional 1,02%
Elekta Cadian Capital Management 3,11%
Elekta Greenlight Capital 2,35%
Elekta HealthCor Management 0,72%
Elekta Lansdowne Partners 0,63%
Elekta Morton Holdings 2,49%
Eniro Sheffield Asset Management 0,81%
Eniro Sierra Global Management 1,24%
Eniro Sothic Capital Management 2,24%
Eniro pref ALDEN GLOBAL CAPITAL 0,99%
Getinge BlackRock Institutional 0,70%
Getinge BlackRock Advisors 0,86%
Haldex BlackRock Advisors 0,56%
Haldex BlackRock Institutional 0,62%
Haldex BlackRock Investment M 0,59%
Haldex Pan Capital AB 1,64%

Räds du blankare?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord