Gå direkt till textinnehållet

Blek Gardell-effekt

Intresset för att rygga förebilder som Christer Gardell har bleknat. Privatpersoner har i dag bara köpt 188 aktier i Metso. När det begav sig räckte det med ett Gardell antydde en bokstav och köphetsen var igång.

Förebilder som Lundberg, Schörling, Lundin och Andersson har alltid lockat privatpersoner att ta rygg. De välkända namnen väntas ha insyn som inga andra och förutse aktiekurser som få. På nätchatter finns alltid en ständigt glödande diskussion. Vilket blir nästa storköp? Den hittills häftigaste svansen av följare såg vi nog ändå när Gardell var inne i Skandia kring 2006. En folkaktie blev glödhet i många månader och spararna gjorde också en bra affär.

Men nu är reaktionerna annorlunda. Nu har riskkapitalisten Christer Gardell berättat om sin storköp i finska Metso. Men spararna reagerade knappt. Hittills har de köpt 188 aktier.

När Rune Andersson köpte in sig i Kappahl under vintern märktes ett visst intresse, men någon storm blev det inte. Kanske Kappahl ännu anses allt för skakigt.

När tidigare tele 2 vd Jarnheimern steg in i Eniro var det fler som hoppades. Men även här uteblev köphetsen. Återigen så tycks det sarjade bolaget allt för skrangligt.

Att Gardell nu saknar magnetism kanske beror sensommarvärmen som håller spararna från tangentbordet. Eller att Metso är ett finskt lite fjärran bolag. Eller så har storhandlare som Gardell förlorat sin magnetiska verkan. Eller så är det denna politiska filt av oförmåga över Europa som gör att sparararna ligger helt stilla, över huvudtaget.

Att spararna behöver förebilder tror jag inte har förändrats. Visst talar förebilderna mest i egen sak. Men spararna behöver de förebilder som lägger in egna pengar i affärerna. Då sitter förebilden och följaren åtminstone i samma båt. Värre är det med fondförvaltare eller analytiker som talare upp en aktie och inte har en egen krona i potten. Då önskar jag att sparare vore mer lomhörda.

Vem är din främsta förebild?/claes

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord