Gå direkt till textinnehållet

Bo-priser osäkra

(BO/RÄNTA) Hela 800 personer deltog i måndagskvällens debatt om bopriser, bospara och bobubbla. Det blev en intensiv diskussion.

Här är FILMEN https://www.avanza.se/aza/kundservice/kundaktiviteter/sevaratraffar.jsp

 

Först ut var Bengt Hansson, Bostadskreditnämnden, som ser att svenskarna har ovanligt höga skulder för sitt boendet. Inte sedan 1957 har vi betalat så mycket av våra årslöner för att bo. Samtdigt är vi bortskämda med låga räntor. Vi måste räkna med 7-8% i ränta, säger han. Och bubblan kan spricka om Kina minskar sina köp av västvärldens statspapper, då kommer räntorna gå upp. En annan händelse som kan tvinga fram lägre bostadspriser är arbetslöshet. Går svenska succeexportbolag bara lite sämre kan vi få de effekterna, oroas Hansson.

Tomas Pousette, SBAB, menar tvärt om att låntagarna är väl rustade och har få eller inga  snedbalanser eller osunda lån. Bolånetagarna har också goda marginaler. Ett hushåll med två barn ska tåla 7,5% ränta och ha 20 000 kronor kvar varje månad. Det klarar dagens bolånare, säger Pousette.

Maria Pleiborn, demograf på WSP, beskriver hur svenskarna flyttar sig till tre storstadsregioner. Landsorten har senaste årtiondena tappat hälften av sina invånare. Tvärt om har storstäderna lockat allt fler. Och det är de unga som flyttar, blir allt fler och ställer allt högre krav. Här saknas 10 000-tals bostäder, säger Pleiborn.

 

Erik Olsson, på fastighetsmäklaren med samma namn, har senaste 30 åren mött bostadsköpare som alltid lagt lika stor möda vid sina bostadsköp. Villan för 250 000 kronor på 70-talet sved lika illa i plånboken som 4 miljonerköpet gör i dag, menar han. En kvadratmeter för 11 000 kr för bara 15 år smärtar i dag lika mycket dagspriset 60 000 kr. Bakgrunden är att vi alltid lägger cirka 30% av våra utgifter på boende, säger Olsson.

Kvällen avslutade jag med att jämföra bo- och börssparande. Jämfört med börsens 7-8% och räntan 3% per år ger bostäder 5% visar SCB (före skatt och prisökn). Skillnaden kanske inte upplevs så stor. Men bolånare som räntesparar går minus 2% varje år. Det är ingen bra idé. Amortera istället för att räntespara, är receptet. Börssparande slår inte alltid bostadspriserna, men det är en bra motvikt, eftersom börsen och bostadsmarknaden inte följer varandra. Och här passar kontot med låg skatt (kapitalförsäkring) in i bilden. Då får spararen mer i handen.

Filmen hittar du här: https://www.avanza.se/aza/kundservice/kundaktiviteter/sevaratraffar.jsp

Vad tror du om bo-priser, -spara och -bubbla?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord