Bo-priser osäkra

(BO/RÄNTA) Hela 800 personer deltog i måndagskvällens debatt om bopriser, bospara och bobubbla. Det blev en intensiv diskussion.

Här är FILMEN https://www.avanza.se/aza/kundservice/kundaktiviteter/sevaratraffar.jsp

 

Först ut var Bengt Hansson, Bostadskreditnämnden, som ser att svenskarna har ovanligt höga skulder för sitt boendet. Inte sedan 1957 har vi betalat så mycket av våra årslöner för att bo. Samtdigt är vi bortskämda med låga räntor. Vi måste räkna med 7-8% i ränta, säger han. Och bubblan kan spricka om Kina minskar sina köp av västvärldens statspapper, då kommer räntorna gå upp. En annan händelse som kan tvinga fram lägre bostadspriser är arbetslöshet. Går svenska succeexportbolag bara lite sämre kan vi få de effekterna, oroas Hansson.

Tomas Pousette, SBAB, menar tvärt om att låntagarna är väl rustade och har få eller inga  snedbalanser eller osunda lån. Bolånetagarna har också goda marginaler. Ett hushåll med två barn ska tåla 7,5% ränta och ha 20 000 kronor kvar varje månad. Det klarar dagens bolånare, säger Pousette.

Maria Pleiborn, demograf på WSP, beskriver hur svenskarna flyttar sig till tre storstadsregioner. Landsorten har senaste årtiondena tappat hälften av sina invånare. Tvärt om har storstäderna lockat allt fler. Och det är de unga som flyttar, blir allt fler och ställer allt högre krav. Här saknas 10 000-tals bostäder, säger Pleiborn.

 

Erik Olsson, på fastighetsmäklaren med samma namn, har senaste 30 åren mött bostadsköpare som alltid lagt lika stor möda vid sina bostadsköp. Villan för 250 000 kronor på 70-talet sved lika illa i plånboken som 4 miljonerköpet gör idag, menar han. En kvadratmeter för 11 000 kr för bara 15 år smärtar idag lika mycket dagspriset 60 000 kr. Bakgrunden är att vi alltid lägger cirka 30% av våra utgifter på boende, säger Olsson.

Kvällen avslutade jag med att jämföra bo- och börssparande. Jämfört med börsens 7-8% och räntan 3% per år ger bostäder 5% visar SCB (före skatt och prisökn). Skillnaden kanske inte upplevs så stor. Men bolånare som räntesparar går minus 2% varje år. Det är ingen bra idé. Amortera istället för att räntespara, är receptet. Börssparande slår inte alltid bostadspriserna, men det är en bra motvikt, eftersom börsen och bostadsmarknaden inte följer varandra. Och här passar kontot med låg skatt (kapitalförsäkring) in i bilden. Då får spararen mer i handen.

Filmen hittar du här: https://www.avanza.se/aza/kundservice/kundaktiviteter/sevaratraffar.jsp

Vad tror du om bo-priser, -spara och -bubbla?/claes hemberg

publicerad
15 mars 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram