Gå direkt till textinnehållet

Bobubblan i våra huvuden

Riksbankens varningar för en boprisbubbla har nu även fått vanliga boköpare att tänka samma sak. Fler än varannan tror vi har en boprisbubbla. Det kan skrämma oss till dåliga affärer på både bostäder och sparande, är jag rädd.

Efter år av varningar från myndigheter och Riksbanken tror nu 6 av 10 svenskar att priserna på våra bostäder har stigit för fort och blivit en så kallad prisbubbla, där priserna är högre än den verkliga efterfrågan. Men vad ska vi boköpare göra? Det är ju politikerna som styr utbudet och därmed priserna.

Tror du att vi har en boprisbubbla?
Nej, inte alls

6%

Nej, antagligen inte

15%

Ja, antagligen

47%

Ja, absolut

15%

Vet ej

17%

Källa Sifo oktober 2013

De äldsta svenskarna är mest skeptiska. Av dem väntar sig hela 68 % att dagens prisnivå är en bubbla. De medelålders är något mindre skeptiska. Här säger 62 % att de ser en prisbubbla. De unga är trots sin korta erfarenhet av bostadsmarknaden redan skeptiska, men inte alls lika mycket, utan minst skeptiska och 57 % ser en boprisbubbla.

Andelen som stått emot den allmänna debatten och hävdar att prisbubblan är en bubbla i sig är i dag mycket liten. Endast 1 av 5 svenskar, väntar sig ingen prisbubbla på bostäder.

Samtidigt kan den stora skepsisen knappast skapa en boprisbubbla i sig. Folk kan ju inte flytta, bara för att undvika höga priser. Däremot borde efterfrågan på hyresrätter på lång sikt stiga, om nu inte bilden klarnar.

Mitt råd: Inflyttningen till våra stora städer är fortsatt stor. Men nybyggena är få. Det bäddar för fortsatt höga priser, trots att stigande ränta kan dämpa uppgången de kommande åren. Utflyttningsbygd kan däremot drabbas hårdare.

Till unga: Köp inte den snyggaste lägenheten i kvarteret. Den har störst fallhöjd. Köp hellre den som kan bli den snyggaste…

Medelålders: Bor du kvar i många år behöver du inte vara orolig. Bubblor jämnar ut sig och nya regler ska ge dig som lånare starkare ställning gentemot banken, om priserna skulle sjunka. Då ska banken inte kunna tvinga dig att sälja, så länge du betalar dina räntor.

Senioren: Tankar du ut pensionen ur huset, var beredd på utrymmet att belåna tillfälligt kan påverkas eventuella prisfall.

/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord