Gå direkt till textinnehållet

Börsen börjar mörka

Börsen (NasdaqOMX) börjar mörka handel, från 15 november. Detta får vi läsa i dagens Financial Times. Detta kan försämra börshandeln för vanligt folk. Sedan några år kan vem som helst följa och ta del av börshandeln som har blivit allt snabbare. I dag görs upp till var femte affär av en dator och även privatpersoner har tagit en växande del av handeln. Men storhandlarna tycker inte om de många småaffärerna. De kostar och stör, säger de. Nu har dessa börsjättar tryckt på för att börsen ska öppna en mörkad handel, får vi läsa i en engelsk affärstidning. Dark pools, kallas de internationellt. Det blir en egen osynlig handel där ingen ser vare sig volymer eller vem som handlat, förrän efteråt. Nackdelen är att detta sker utanför börsen och bidrar då inte till hela handeln. Detta gör att börshandeln som redan i dag är väl mager, inte lär bli särskilt mycket bredare, utan snarare tvärt om. Det är kort sagt ett sätt att förstöra den öppenhet som internet erbjuder. Att sedan Stockholmsbörsen väljer att informera oss här i Sverige via en engelsk finanstidning, tycker jag verkar lite bakvänt. Det också!/c

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord