Gå direkt till textinnehållet

Börsen en fråga om coaching

Att gå emot en tuff situation i idrott eller på börsen kräver stor mental styrka som måste bygga på många positiva erfarenheter. Konsten är att ta fram dem, säger proffscoachen Kjell Enhager.

Kjell Enhager är supercoachen som tränat närmast alla de välkända idrottsprofilerna, inom allt från golf, till absoluta tennisptoppen och skidåkare. Även bör-vd:ar och andra utsatta chefer står på hans meritlista.

När vi talar börsen, skiner Kjell Enhager upp. Han tittar på börsen och de häftiga ras vi sett under hösten jämför han snabbt med att som idrottsman möta en enorm motgång.  

”Det är sådana här situationer som knäcker även de främsta idrottsbegåvningarna. För att komma tillbaka behöver de hitta tillbaka till sin goda personliga självtiliten och känsla.”

Kjell Enhager beskriver det som att hjärnan samlar på sig spår. Den går gärna samma vägar. Har den under en tid fått allt för negativa upplevelser är det lätt att den kör fast i samma beteende. Han har coachat golfspelare som slagit rader av bollar ut i skogen, en som inte tyckte om att gå på green och en tennisspelare som glömde bort röra fötterna. I krampaktiga situationer kommer märkliga beteenden, som personen i andra fall hade klarat galant.

”Reagerar du nu negativt på börsoro har du sannolikt ett tråkigt börsminne bakom dig. Du som däremot har gjort bra affärer i svaga och oroliga börstider, kan tvärt om tycka dagens oroliga klimat är spännande och inspirerande. Du väljer själv vilket minne du ska utgå ifrån.”

Några talar om börspsykologi, men Enhager menar att det är en högst personlig psykologi som vi behöver ta tag i. Att skylla på omvärlden fungerar inte menar han, utan vi måste gå till oss själva. Kort sagt ser du ett börsmörker eller ser du en ljusning i det mörker som alla andra sitter i. Och har du tålamodet?

Var hittar du fotfäste i börsoron?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord