Gå direkt till textinnehållet

Börsen jobbar åt spararna

Rekordhöga 1 850 mdr har vi svenskar nu i fondsparande. Det är upp 55% sedan botten för två år sedan, på 1 200 mdr. Men det är inte nysparandet som stiger, utan börsen som gör jobbet. Istället bromsar spararna mer än på länge.

Intresse för att nyspara i aktiefonder är fortsatt lågt. Ändå stiger värdet av våra fonder till rekordhöga 1 850 mdr under oktober. Anledningen är inte att spararna är optimisterna, utan bakgrunden är börsuppgången. Årets uppgång på 17 % är trots allt dubbelt mer ett vanligt börsår. Lyftet kommer den hälften av fondsparandet som redan finns i aktiefonder. Nysparandet i aktiefonder är däremot fortsatt försiktigt. De som trots allt köpt aktiefonder under oktober har prioriterat Östeuropa, Norden och branschfonder.

Svenskarnas tro på ekonomin och börsen är ändå mest av allt blygsam. I PPM-sparandet har vi senaste månaden sålt aktiefonder för 4,2 miljarder. De stora flödena i år går istället till blandfonder och obligationsfonder. Blandfonder säljs ofta på att de skulle vara aktivt förvaltade. Men det stämmer tyvärr sällan. Utan det är mest av allt en jämn blandning mellan kaffe (aktier) och öl (räntor). Att spararna samtidigt rekordsparar i obligationer när räntan väntas fortsätta på en låg nivå, är nog mest av allt ett stort missförstånd. I obligationsiffrorna finns även skräpobligationer.

Samtidigt har svenskarna fortsatt att sälja räntefonder, eftersom räntan är låg. Även hedgefonder har sålts ut, eftersom de inte har lyckats leverera. Hittills i år ligger hedgefonderna på knappa +2 procent.  Nej, här borde spararna istället bestämma sig. Tror du på börsen ha mer i aktier. Och den delen du ska använda närmaste året, ska alltid ligga i räntor. För säkerhet skull. Att hålla på och blanda aktier och räntor och obligationer gör sparare snart förvirrade. /claes

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord