Gå direkt till textinnehållet

Börsen måste granska Ericssonmissen

Ericsson vinst blev bara 1/3 del av förväntan. Och bolaget har mage att inte vinstvarna. Under tiden föll kursen till 2003 års nivå. Det är ett grundskott mot både bolaget och vd. Och börsens trovärdighet.

Ericssons fadäs berör själva kärnan av börsen. Reglerna är glasklar. Fakta ska vara på bordet. Utan fakta ingen börs. Och det är bolagets ansvar att lägga fram fakta. Har omvärlden en markant felaktig bild av bolaget måste bolaget vinstvarna. Riktmärket är en kursförändringar på mer än 10%. Punkt slut. Försöker Ericsson smita undan, vilka krav ska vi då ha på vanliga småbolag? Det handlar om börsens trovärdighet.

Ericsson handlades som förr. Men nu ville många lämna.
Ericsson handlades som förr. Men nu ville många lämna.

Den ansvarige är Ericssons VD, Hans Vesterberg. Det är han som vecka för vecka lotsar omvärldens bild av bolaget. Att VD misskött jobbet är anmärkningsvärt. Att inte styrelsen tvingar ut honom på banan och vinstvarna är ett svaghetstecken ytterligare. Nu fick marknaden istället ge VD en avhyvling, som är till duga.

Senaste året har jag mött allt fler Ericsson-positiva analytiker. De såg ett nytt Ericsson. De talade om ett nytt Ericsson som lyckades hålla marknad och lyckades konkurrera mot lågprisfabrikörer. Igår föll den masken av. Omsättningen gick i taket. Många vill tömma sitt förråd med aktien. Ericsson lär nu fortsätta tappa aktieägare. Från toppen år 2002 med 1,1 miljoner ägare så är siffran i dag under 600 000. Det är minus 50 000 ägare per år. Det är minus 1 000 ägare i veckan i tio års tid. Folkaktien har har blivit folkilsk.

I samma veva kom NCC med sin vinstvarning. De varnar för ökad vinst, över förväntan. Nu steg kursen inte så kraftigt. Slutade på plus 3%. Ändå tycker jag att de gjorde rätt. Hellre varna en gång för mycket. Det är ju inte så att svenska bolag vinstvarnar särskilt ofta. Och kanske inte marknaden ännu förstått dynamiken i NCC. VD väntade sig en kraftigare reaktion än 10%…. Närmaste månaden äger jag därför långt hellre NCC än Ericsson. Både för NCC:s goda utdelning och deras rakryggade språk. Det lockar mer än en sufflé som vägrar prata.

NCC eller Ericsson?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord