Gå direkt till textinnehållet

Börsen och räntan… påverkar väljarna

Senaste två åren har vi haft en riktig alliansbörs, en börs som gynnar alliansens väljare. Aktier har gått bra och räntan har varit låg. Det stärker alliansens väljare och undergräver starkt de rödgrönas. Det visar Sifosiffror.

Det låga ränteläget senaste åren har missgynnat de rödgröna väljarna, som sparar mest just i räntor. Den rekordlåga räntan på bara 0,5 procent har slagit hårt mot dem, eftersom detta är deras stora sparform. Rödgröna väljare har överlag mer sparande vid sidan av börsen, där alliansens väljare under samma tid sett en återhämtning på 50 procent i sitt börssparande.

För dina sparformer avslöjar din blocktillhörighet, visar Sifo. Sparar du i aktier är du med 69 procent säkerhet en alliansröstare. Sparar du inte alls är du med 60 procent säkerhet rödgrön. Även de som sparar mycket på bankkonto och i aktieobligationer är med större sannolikhet rödgröna väljare. För de rödgröna väljarna är mer börsskeptiker och tyr sig mer till räntesparande. Och även bland de som inte sparar någonting alls dominerar de rödgröna väljarna.

Tydligast skiljelinjen märks i aktier. Där är alliansens väljare mer än dubbelt så vanliga som de rödgröna. 69 procent av alla som äger aktier röstar på alliansen. Att 31 procent av aktieägarna röstar rödgrön, beror nog inte på dolda kapitalistiska ambitioner, utan att de köpt folkaktier i samband med utförsäljningarna under 90-talet. Att en person sparar i aktiefonder säger däremot inte särskilt mycket om blocktillhörighet. 55 procent av aktiefondspararna väljer alliansen, mot 45 procent som väljer de rödgröna.

Bakgrunden till det lika utfallet är sannolikt att allemansfonder öppnade för ett brett folkligt sparande under 80-talet. Men sannolikt är våra sparpengar inte det enda som påverkar vårt val på söndag! Vad tycker du? /Claes

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord