Börsens hemliga rum

Ägarna till ett aktiebolag ska synas i aktieboken. Sådana är reglerna. Men Northland har skaffat sig ett hemligt rum. Där de nuvarande storägarna nu gömmer sig, som fått ordförande och IR-chefen att lämna bolaget. Men vilka dessa dominanter är, får omvärlden och alla småägare inte veta. Först om två månader släpper de namnen. Det är ovärdigt de 12 000 småägarna som redan förlorat 90 av sitt aktievärde. Och ytterligare en anledning att sälja av allt.

 

De riktiga storägarna i Northland är hemliga till mitten av juli. Det är då först obligationsinnehavarna väntas ge sig till känna. Genom att först då teckna om obligationerna till reda aktier så kommer bolaget få en dramatiskt annan ägarbild.

Under tiden vänder sig bolaget till småägarna och erbjuder dem smulorna och att teckna nya aktier för 25 miljoner kronor. Men när jätteägarna är okända är också bolagets framtid betydligt mer otydliga än de behöver vara.

Så hålls dessa vanliga aktieägare på halster medan ledningen i bolaget och sannolikt olika storägare mycket väl känner till varandra. Ingen skulle sätta sig i en läckande båt, utan att veta vilka andra som sitter däri. En sådan aktie med hemliga rum, där bara vissa kan titta in är inte värdigt vår börs.

På Finansinspektionen och börsen pekar de på att det inte finns några regler för obligationsinnehavare att träda fram. Det är möjligt att inte deras regelböcker uppdaterats i takt med bolagens finansiella trollerier. Men det ska väl inte vanliga småägare får lida för. Även om ägaröverlåtelsen är skrivet på dasspapper så ska rätt ägare offentliggöras. I alla aktieägares intresse.

 

 

Hur reagerar du?/claes hemberg

publicerad
7 maj 2013
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram