Gå direkt till textinnehållet

Börshandlade fonder i ropet

Aktiehandlare har köpt mest fonder, börshandlade fonder, under augusti.  Ökningen är över 100%. Men vanliga sparare har inte ännu tyvärr hittat till dem.

Augustibörsen blev en hisklig berg- och dalbana för många sparare. De snabba kasten fick fler än någonsin tidigare att istället välja att handla i det betydligt lugnare indexen. 4 av 5 de mest köpta värdepapprena under augusti var börshandlade fonder.

Där har handeln mer än dubblats bara senaste månaden. De kallas oftast börshandlade fonder. Och i börstabellerna heter de vanligaste Xact Bull och Xact Bear. Bägge dessa två har sk hävstång och går snabbare upp respektive ned. Redan under vårkantan hade de ökat 20%, men nu under augusti blev det full fart, plus över 100%.

Förutom att spararna har blivit klokare, så är det i dag också fler banker som levererar börshandlade fonder. Det gör också att många fler har fått enklare att välja dem.

Fördelen med dessa är att spararen här tål börsens rörelser bättre, eftersom spararen inte är beroende av ett enskilt bolag. Ytterligare en fördel är priset. Jämfört med många fonder så kostar dessa bara ca 0,5%.

Men tyvärr har vanliga sparare ännu inte hittat dem, utan fortsätter mest ofta att spara i Sverigefonder som kostar 1,5%. De missar därmed chansen att pruta 2/3-delar av priset och kan då köpa dem direkt. Visst kostar det även lite courtage, eftersom de då handlas direkt på börsen. Men den åliga avgiften är å andra sidan mycket lägre. Så de flesta svenska sparar skulle utan tvekan tjäna på sälja sina gamla fonder och välja dessa mycket billigare istället.

Och i dag finns billiga globalindex och tillväxtindex också. Och här börjar prislistan på låga 0,17 och 0,19 procent. Så senaste tidens uppsving för börshandlade fonder hoppas jag bara är en början.

Har du prövat börshandlade fonder?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord