Börsrekordet här

Börsen har så tickat över rekordnivån från 2007. Det lockar privatpersoner både till köp och sälj. Men antagligen borde vi göra varken eller. Nej, låt oss strunta i rekordet. Det är en normaldyr börs vi har.

Börsen har nu äntligen hyfsat läkt såren finanskrisen och har nu hämtat igen 5 år med räddningsaktioner, emissioner och allt lägre räntor.

Och nu märks reaktionen av det nya börsrekordet. Privatpersoner gillar att handla. Men reaktionerna är olika. De lite äldre och mer erfarna tassar på säljknappen. Och de yngre pressar gärna på köp i några häftiga bioteknikbolag… Men jag tror bägge tänker fel. Om du är äldre och ska använda pengarna så är det förstås bättre att ha dem på konto. Men att sälja för att vi nått nytt kurshögsta är lika aktuellt som nytt rekord i stavhopp. Det är ju det underliggande värdet på börsen vi måste titta på.

Förutom börsrekordet är det förstås två år med bra börs i ryggen ger sparare självförtroende. Det är en självtillit som så många behöver. Det gör oss förhoppningsvis mer benägna att sälja gamla surdegar och välja hållbart. Jag rekommenderar bolag med hög utdelning för den som är lagd åt aktier. Och några Europafonder för den som gillar fonder. Gärna på ett ISK-konto.

Högsta slutkursen på börsen någonsin, har vi nu passerat. Men högst nivån någonsin, under en dag är faktiskt 429,48. Där är vi inte än… utan bara på 427,75. 0,4% kvar.

Så låt oss strunta i rekord. Börsen idag är inte densamma som 2007 eller år 2000. Vid första tillfället 2000 var det it-bolag som gav börsen en konstlat hög värdering. År 2007 var det istället bankerna som var uppblåsta.

Idag är börsen mer jämnt värderad. Normalvärderad. Dessutom är konjunkturen på väg tillbaka, på väg upp, visar de flesta prognoser. Det borde istället vara en signal om att behålla. Putsa lite på innehaven. Har du någon av fjolårets raketaktier eller raketfonder, så är den antagligen säljfärdig. Kinnevik, bioteknikfonder och Japanfonder exempelvis.

Och att månadsspara är sannolikt bästa sättet att spara… För att inte fastna vid stora köp på några toppar. Och handla när det urbilligt, trots att andra då undviker börsen.

Hur reagerar du på börsrekordet?/claes hemberg

publicerad
13 januari 2014
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram