Gå direkt till textinnehållet

Börsvår börjar i oktober

Oktober månad är hemvisten för några av vår tids stora börsras. Men sälj inte för det. Så här års börjar börsårets glansperiod. Tittar vi i statistiken så tycks oktober vara en otursmånad på börsen. I alla de stora börsrasen 1929, 1987, 1991 och 2008 var oktober en mörk läsning. Men orsaken är inte börsgudar, utan aktieägare. För så här års, på höstkanten, kommer verkligheten ikapp bolag och aktieägare. Eftersom börsbolagen räknar sina vinster i helår, börjar det nu bli trångt vid mållinjen. Och närmaste veckorna kommer rapporterna som säger bu eller bä, om årets spurt lyckas eller ej. Nu kan inte vd:arna längre slå i oss att det väntar dramatiska förbättringar, utan årets vinster och utdelningar blir allt mer skrivna i klartext. Samtidigt kommer de första prognoserna om nästa år. Kort sagt är nya siffror och rapporterna närmaste veckorna årets sista andetag och första ansatsen på nästa år. Därför dessa dallring så här års, som några gånger 1929, 1987, 1991 och 2008 inneburit ett dramatiskt uppvaknande.

Men blickar vi över de senaste tjugo åren så hittar jag i statistik från Placera Nu och Morningstar att vi nyss passerat de sämsta månaderna. Augusti och september är årets klart sämst börsmånader, ned 2 procent i snitt. I det perspektivet är de tråkigaste månaderna just förbi. Tvärt om börjar nu börsen glanstid. För de fem månader oktober, november, december, januari och februari tillhör alla årets aboslut starkaste börsmånader. De ger i snitt 2,4 procent per månad. Nu väntar de på oss. Om vi ska tro statistiken? Vad säger du?/c

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord