Gå direkt till textinnehållet

Bra råd ger pengar

Många är de som talar om oberoende rådgivare. Men sällan möter jag någon som står vid sitt ord. Även om jag söker med ljus och lykta. Det måste ändå finnas många fler. Så vilka är oberoende enligt dig? Låt oss lista dem!

Många är de rådgivare som vid en närmare granskning är mest klåfingriga säljare. Jag får både brev och telefonsamtal ifrån dem. Tvärr är det många sparare som känner sig smickrade av deras röst i lure. Men hos dem får sparare oftast med sig dyra och svaga aktieboligationer i en hiskligt dyr kapitalförsäkring. Nej, var är alla riktiga rådgivare värd namnet? Sparare ska ju inte betala för råd. De ska ju tjäna på dem. Att det ska vara så svårt?

Imorse träffade jag en sparare som storgillar Burenstam & Partner. De gav bra råd om billiga fonder, berättar spararen en aning förvånad men mycket nöjd. Och får Burenstam-rådgivaren provision så går den tillbaka till spararen, berättar spararen. Nu krävs en rejäl peng för att bli kund där, men som förebild borde passa för många rådgivare.

Bra rådgivare är ovanligt. Låt oss lista dem! Och dela med oss.
Bra rådgivare är ovanligt. Låt oss lista dem! Och dela med oss.

 

Häromdagen kom jag sedan i kontakt med två bankchefer som lämnat storbanken för att öppna egen rådgivning. Christina Lemark och Lisa Ahlberg har startat sitt www.ekonovi.se. Deras fokus är att ge råd som direkt sparar pengar. Förutom avgifter i sparande talar de gärna om livets stora kostnader: bostad, transporter och mat. De ger konkreta handgrepp för att få ned avgifter på el, värme, telefon… En raket på sparhimlen är sopor, visar det sig. Här kan många spara 3 000 kronor per år genom att välja rätt abonnemang. Med Christinas och Lisas hjälp kan många sparare återvinna 10 000-lappar varje år.

Många privatpersoner har självinsikt om sin privatekonomi, menar Christina och Lisa, men deras kunder behöver en struktur, en plan och tydliga steg att ta. Sedan får spararna coaching och för det får privatpersonen betala ett rakt arvode kronor per timme. Bra, tänker jag.

Låt oss lista rådgivare som vi träffat, hört talas om eller tycker verkar bra. Och var har du mött dem? Allt för att andra ska få inspiration. (Nu menar jag inte att olika finansgubbar ska skriva om sig själva. Och telefonsäljare och PPM-rådgivare har jag inte mycket för. Utan du privatsparare; hugg in!)

Vilka vettiga rådgivare har du mött?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord