Gå direkt till textinnehållet

Bric finns inte…

De har en liten värld på vissa banker. På Morgan Stanley får de anställda inte uttala eller använda begreppet Bric.

Begreppet myntades 5 oktober 2003. Men det var av fel kille – Jim O’Neill – på andra sidan gatan hos Goldman Sachs. Det var han som var först att understryka att fyra nya jättar var på väg att marschera fram. För att förtydliga den nya tillväxten myntade han akronymen och begreppet Bric – Brasilien, Ryssland, Indien och Kina.

Källan är en tidigare anställd på Morgan Stanely, som jag åt middag med häromdagen.

Men att Bric inte finns en nog kanske vår tids största underdrifter. Hösten 2010 blev Kina världens nästa största ekonomi. Bric-länderna har numera egna B4-möten. Dit västvärlden inte ens är inbjuden. Om dessa fyra länder var ovanliga i affärstidningarna för bara fyra år sedan, så är de i dag vardagsmat.

Goldman Sachs själva är inte heller blyga, utan en stor del av deras hemsida förklarar och fördjupar kring begreppet. Kika på: http://www2.goldmansachs.com/search/search.gscgi Vad säger du om Bric?/Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord