Bric II: Indien vibrerar

(Bric II del 5) Indien är vibrerar, är vackert och inspirerande, säger Bric:s upphovsman Jim O´Neill i sin nya bok The Growth Map.

Sällan har jag läst en ekonomibok som är så genuint personlig. Här får vi följa världsekonomen vandra i kåkstäder i Brasilien och Indien. Har pratar med chaufförer och fattiga. Han tar sig an verkligheten och inte bara fakta. I Indien blir det särskilt tydligt. Här del fem:

Bric-ländernas tillväxt senaste åren ser mycket olika ut. Indien har växt minst.

På plats slås världsekonomen av åldern på befolkningen. De är så unga. Här hörs sällan prat om pensioner. Med en snittålder kring 27 år så är samtalsämnena på gatan en egen första lägenhet och senaste mopeden. Indien vibrerar som ett ungdomsdisco. Närmaste årtiondena så växer dessutom befolkningen med ytterligare ett USA, eller 300 miljoner. Landet kommer hysa världen största befolkning och väntas kulminera någonstans kring 1,7 miljarder personer kring år 2050. Då är Indien också världens tredje största ekonomi. Dessutom finns är toppkompetens inom nischer som it- och bioteknikforskning.

Men allt är inte lätt i Indien. Snarare tvärt om. Den snabba befolkningsutvecklingen innebär att samhället inte har hunnit med och har svårt att hinna med framöver. 1/5 barn går inte i skolan. Varannan kvinna kan inte läsa och skriva. Det är mycket dystra och utmanande fakta.

För landet skiljer sig även i samhällsbygget. De mindre regionerna, som var och en kan ha 100 miljoner invånare, är mycket självständiga. Det gör att bristande samordning hämmar landets utveckling. Utbildning, hälsovård, vattennät och vägar är stora frågor som tar tid att diskutera. Och ännu idag saknar landet ett fungerande motorvägsnät.

En fördel med oredan är att inga kriser blir synkroniserade – sker samtidigt. Trots sin massiva storlek finns mycket låg oro för kriser. Utan i Indien växer det sakta men säkert. På samma sätt har landets egen ekonomi väldigt lite med omvärlden att göra. Landet växer med inhemsk konsumtion. Det är en trygghet men också en frustration. Men planerna finns där. Närmast åtta åren ska landet fyradubbla antalet universitet. Och den där första motorvägen ska bli färdig.

Är det då dags att köpa Indienfonder? O´Neill är försiktig med köpråd. Indien har alltid varit dyrast av tillväxtländerna, säger han. Det beror på förhoppningarna är högt ställda. Och Indien alltid ser ut att vara pågång. Men infriandet har varit si och så… Deras börskurser borde tåla global oro bättre, men tycks dras med, mer av psykologin än ekonomin. Indien är ju mest en egen självständig ekonomi.

I sparvalet finns här två enkla svar. Enklast: tillväxtfonder http://shorturl.se/?Oktrw. Dessutom finns smalare Bric-fonder http://shorturl.se/?YXj81 vilka rör sig i stort sätt som tillväxtfonderna. En större chansning är att välja direkt lokala Indienfonder: http://shorturl.se/?Q0z08

Vad säger du om Indien?/claes hemberg

publicerad
19 januari 2012
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram