Gå direkt till textinnehållet

Bric växer med MIKT

De största tillväxtländerna får nu tillskott. Det menar Bric-grundaren Jim O’Neill. Länderna är inte heller en krydda, utan basvara, i vår världsekonomi. De stavas MIKT. År 2010 gick MIKT mycket bättre än BRIC.

Först kallade vi dem tredje världen. Sedan 20-talet år har vi kallat dem ”framväxande ekonomier” (emerging markets). Men begreppet är trubbigt. Och flera av dessa länder är inte ”på väg” fram. De är i allra högsta grad redan framme i rampljuset. Därför säger Bric-begreppets upphovsman, i dagens Financial Times, att det nu är hög tid att kalla dem ”tillväxtländer”. För det finns trots allt en rad länder som växer betydligt mycket mer än många andra. ”Andra” är just nu mest Japan och västvärlden.

Dessutom är begreppet Bric (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina) för snävt, menar O’Neill. Han vill lägga till fyra andra länder: Mexico, Indonesien, Turkiet och Korea. Det är fyra till befolkningen stora länder och ekonomiska raketer. Sydkorea har kommit längst. Turkiet finns i vår närhet. Mexico och Indonesien är mer okända, men bägge växer som producenter. Mexico säljer mest till den stora grannen i norr, USA. Samma med Indonesien som säljer mycket till Kina. Bägge länderna har dessutom egna direktkontakter med Europamarknaden. Kort sagt tigerungar i världsekonomin. Här fonderna: http://shorturl.se/?6rSBU

Att breddning från BRIC till även MIKT kommer just nu kanske har med fjolårets resultat att göra. De stora Bric-länderna gick inte så starkt som tidigare. Istället var det just de något mindre MIKT som tog över fanan. Två av dem gav över 40 procent. Mot BRIC-snittet på 9 procent. Så visst behöver vi bredda vårt perspektiv. Ett sätt kan också vara att välja de nischade Frontier-fonderna. De väljer direkt bland de mindre tillväxtländerna. Hur tänker du? /Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord