Gå direkt till textinnehållet

Buffett tvekar inte

(Sparpengarna) Har du läst Warren Buffetts senaste brev. Han säger egentligen bara en sak: jämför jämför jämför. Du kan pruta på allt, är tanken.

Warren Buffett må vara amerikanen som hyllas som världshistoriens kanske största aktiehandlare. Men när jag läser hans senaste brev så är det befriande jordnära och rakt på sak.

Hans tre råd denna gång rör sig inte om aktieköp utan att jämföra. ”Har du kollat din bilförsäkring? Du kan säkert spara 40% om du jämför med avgiften på Geico.” Nu äger Buffett själv aktier i bolaget, men det hör inte hit egentligen, utan jämför är det han säger. Sedan kan du köpa aktien också.

Nästa råd från Buffett gäller lite överraskande juveler. Buffett som vi mest förknippar med stora randiga kostymer av ett äldre slag tycks ha skaffat sig ett öga för diamanter på sistone. För även här har han ett köptips. Utsätt din gamla butik för en jämförelse med… Borsheims’ diamantpriser. Du sparar 15-20 procent menar Buffett.

Sista rådet så är en inte minder än tjänst där du kan jämföra konsumenttjänster. Surfa in på brkdirect.com rådger Buffett. Där kan du jämföra priser på det mesta. Där hittar du även citat från konsumenter som gjort ett köp.

Nu tror jag inte att Buffett blivit en storkonsument på äldre dagar. Men han lever som han lär. Lika mycket som han jämför bolag för att köpa aktier så vill han peppa de som inte är aktieintresserade att spara pengar i vardagen. Vi behöver inte göra en aktieanalys på bolaget, men som konsumenter får vi gärna klämma, testa och fråga. Och kanske köpa aktien!

 

Vad jämför du?/claes hemberg

 

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord