Gå direkt till textinnehållet

Candyking vinstvarnar

Candyking har vinstvarnat, dagen före börsnotering. Det är något slags rekord. Aldrig har jag hört på maken. Men det förändrar inte min bild av bolaget. Aktien kanske blir någon krona billigare bara. Lite krisrabatt får vi räkna med.

Bolaget väntar i dagsläget ge en vinst på 100 miljoner varje år. Branden hos en underleverantör lär däremot kosta 3,5 miljoner i förseningar. Det är ingen stor sak. De tar visst från den redan pressade vinsten. Men det förändrar inte analysen av bolaget. Det säger däremot något om deras beroende av underleverantörer. De gör ju inte godiset själva.

Ändå var bolaget tvungna att gå ut och vinstvarna, dagen före notering. Annars hotar stämningar efter introduktionen. För vid introduktionen ska varje litet usn av fakta fram i ljuset. Då går det inte att glömma bort en fabriksbrand som kostar miljoner. Det blir lätt en grund för stämningar. Särskilt viktigt är det för Candyking som besökt ett otal investerare runt om i Nordamerika och Europa senaste veckorna. Storinvesterare gillar inte överraskningar och har förvånansvärt ettriga advokater.

Nu flyttas anmälningsdagen fram till fredag och noteringen till måndagen den 16e. OM jag hade tecknat hade jag inte ändrat min teckning. Jag hade däremot väntat lite krisrabatt. I spannet 27-32 kronor, så väntar jag mig att den nu hamnar under 30-lappen. Du kan kalla det förtroenderabatt eller krisrabatt.

Vad gör du behåller anmälan eller drar tillbaka?/Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord