Gå direkt till textinnehållet

Chefen lämnar över

Chefen på Avanza Bank lämnar över, inom 12 månader. Vi som jobbat med honom i många år känner redan saknad. Men så vet vi att Avanza Bank-skutan har en tydlig riktning, bra fart och ett mycket engagerat manskap. Och medvinden är stark. Och en ny chef kan mycket väl bli ytterligare en skjuts framåt. Rekryteringen är i full gång. Tycka till på https://labs.avanzabank.se/
 
Min chef Nicklas Storåkers har bestämt sig för att lämna över. Varför då? tänker säkert någon. Avanza Bank har ju lyckats förändra sparvärlden, växer så det knakar med 62 000 konton förra året och utsetts till ”Årets bank” och allting. Bara det faktum att vi har 2% av sparmarknaden men 6% av tillväxten borde locka vilken vd som helst. Och tänk på alla inspirerande sparare vi träffar varje dag! Men jag tror jag förstår Nicklas skäl.Nicklas har stått där som kapten på Avanza Bank-fartyget i över 12 år nu. 1/3 av hans liv. Dag efter dag, i regn och solsken. Då för 12 år sedan var vi en liten besättning och farten var måttlig. I dag är vi 250 medarbetare, arbetet ombord är intensivt och ambitionerna höga. Mellancheferna är riktigt vassa. Vi har en besättning som tillhör de klart bästa i Sverige. Och snart väntar flytträtt, fler lågprisfonder och redan ser vi en markant större rörlighet bland svenska sparare. Dessutom öppnar banken snart den nya sajten och många spännande sparformer är på gång.

Så varför lämna över? Jo, han säger: ”Hur spännande Avanza Bank än är, så känner jag till kaptens styrratt allt för väl. Jag känner varje mutter och flisa på VD-ratten. Även om banken är i ett mycket spännande läge. Lockas jag inte av själva ratten. Kanske en annan slags VD behövs? Det ska inte jag avgöra. Jag har en djup och stark tro på Avanza Bank och alla kolleger. Men det är dags att lämna över. Det är en maggropskänsla”

Bankens ordförande Sven Hagströmer är nu ihärdigt igång och söker efter ersättaren. ”Jag tänker på det dag och natt. Jag har inga namn, men mycket högra krav”. Nu vill ha in en önskelista med viktiga VD-egenskaper. Medarbetare och sparare – alla som vill kan bidra. Vilken slags chef skulle du vilja se på Avanza Bank? Ordförande bestämmer. Men vi kan alla fylla på önskelistan (i kommentarfältet nedan eller på https://labs.avanzabank.se/)

Nu blir detta inget avskedstal till Nicklas. Han är ju kvar upp till 12 månader. Men visst kommer jag att sakna personen Nicklas. Han är den bästa chef jag haft. Samtidigt ser jag redan fram mot nästa. Detta kan bli mycket mycket bra! Nu får jag ju vara med och påverka valet!/Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord