Gå direkt till textinnehållet

Chodorkovskij en ryssvarning

Ryssland är svenskarnas i särklass största fondregion, utanför Sverige. 1,4 miljoner svenskar sparar där. Men dagens besked att Putin domderar domstolarna återigen, visar på ett ryskt samhälle med stora brister som kan  hämma landet i årtionden. Jag tvekar. Och kan tänka mig att sälja, i protest.

Svenskarnas vanligaste fond utanför hemlandet har länge varit Rysslandsfonder. Men sedan några år har denna förkärlek svalnat. Under 2010 har svenskarna storsålt Rysslandsfonder igen. Som mest ägde 24 procent av svenskarna Rysslandsfonder. Det var inför kraschen 2008. Nu är siffran 18. Det är lägsta nivån på över 5 år. En orsak är att andra tillväxtländer har vuxit fram och visat styrka. En annan orsak till att svenskarna sålt Ryssland är att deras börs och fonder under 2008 års finanskris klappade igenom närmast fullständigt. Börsen stängde i flera dagar. Det fick svenskar och hela världens kapital att tveka.

Och i dag får vi anledning att tveka igen. Om ett samhälles viktigaste roll är att inge trygghet, så att medborgarna kan uppfinna, bygga och tro på framtiden, så har det ryska samhället i dag klappat igenom, igen. Senast årtiondet har vi läst om åtskilliga Putin-kritiker som blivit mördade. I dag drabbades återigen en av Putins främsta kritiker, den tidigare oljeoligarken Chodorkovskij, som redan har suttit 8 år i fängelse efter påstådda skattebrott. Hans bolag beslagstogs av staten och såldes internt under märkliga former. Och nu när Chodorkovskij skulle bli fri, så röt Putin nyligen i tv: ”tjuvar ska sitta i fängelse!” och syftade på Chodorkovskij. Då var det inte längre lätt för domaren att tänka annorlunda. Vad Chodorkovskij döms för är osäkert. Men signalen är tydlig. Ryssland är fortfarande ett tsardöme med miljontals livegna.

 

Och då måst jag fråga mig: Ska jag lägga mina fondpengar i ett samhälle där medborgarna stoppas från utveckling och yttrandefrihet. När en person domderar domslut över landets framtid? Är det bättre i Kina, Afrika, Mellanöstern och Latinamerika, tänker någon? Jag upplever det. Ska vi då lämna Ryssland helt? Nej, det tror jag inte för helt slutna länder är ännu sämre för människorna där… Men visst kan jag tänka mig att sälja mina Rysslandsfonder just i dag. Som en markering! Sedan får jag se om eller när jag kommer tillbaka. Hur tänker du?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord