Gå direkt till textinnehållet

Dags för Afrika

(Östafrika 20-26 februari) Flera afrikanska länder har nu ett unikt startläge. De har lagt många tuffa årtionden bakom sig. De har stor befolkningstillväxt och börjar från en låg nivå. Och en ny växel; Kina, märks allt tydligare. Det borde locka, säger Karin Fries, Afrikaförvaltare på Carnegie.

 

Fyra regioner är särskilt spännande. Efter kolonialvälde och årtionden av inbördeskrig märks en ny fas i flera länders moderna ekonomiska utveckling. 

Karin Fries har följt Afrikas ekonomi längre än de flesta. Hon startade en av världens första Afrikafonder 2006. http://shorturl.se/?MGPPu Hon ser nu fyra regioner växa fram som ekonomiska nav. Enkelt uttryckt är de ett nav i varje väder sträck. I söder Sydafrika. I väster Nigeria. I norr Egypten och i öster Kenya.

 

”Sydafrika känner vi väl till. Egypten är rörigt, säkert flera år till. Nigeria är svårtolkat. Kenya däremot har många kvaliteter som vi ska titta närmare på denna vecka, på plats i Nairobi”.

 

Karin Fries ser tillbaka på hela 1900-talets utveckling i Afrika och är nu mer optimistisk än någonsin. Efter många årtionden av många inhemska konflikter och svårigheter, så märks ett nytt Afrika växa fram, menar hon.

 

Afrika var länge fast i sin koloniala historia. Friheten i mitten på 1900-talet hjälpte föga ländernas ekonomier, menar Karin Fries. Många länder lockades in i ett globalpolitiskt spel. När kolonialherrarna drog sig tillbaka sökte länderna ny tillhörighet och finansiering. Några länder allierade sig med USA och andra allierade sig med Sovjetunionen. Varje land kunde tjäna både pengar och makt, genom att spela ut de olika blocken mot varandra. Det innebar ofta att en liten maktelit fick såväl stora mängder pengar, vapen och arméutbildningar för att säkra landets roll som en bricka i det politiska spelet mellan öst och väst.

 

I många länder ledde spänningarna till krig såväl inom som mellan länder. Svält, flyktingar och folkmord är några ord som vi starkt förknippat med kontinenten senaste årtionden.

 

Sedan 1990 när Sovjetunionen försvann ur det politiska spelet, har bilden dramatiskt förändrats. Plötsligt finns bara en sida att alliera sig med. Nu fanns inga parter att spela mot varandra, vilket kraftigt minskade korruptionen i många perspektiv. De senaste 20 åren har många länders ledare tvingats ta tag i de verkliga problemen och verka mer långsiktigt.

”Senaste årets demokratiska uppsving i Nordafrika. Detta präglar hela kontinenten. Nu har Afrika lagt såväl kolonialtiden som krigstiden i det mesta bakom sig. Nu kan demokratierna föda en ny ekonomi och en ny riktig framfart.”

 

Senaste åren har en ny maktfaktor märkts mer påtaligt: Kina. Men det är ingen konkurrent till västs politik. Kineserna är där för att göra affärer. Kineserna struntar i politik. De vill köpa olja och jordbruksvaror. Från olika håll på kontinenten rapporteras om stora köp av jordbruksarealer. Kineserna är i köptagen. ”Kina kommer att förändra Afrika”, säger Karin Fries.

 

Mer om Afrikaresan: http://blogg.avanzabank.se/hemberg/category/omvarlden/

 

/claes hemberg

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord