Dämpa bo-smällen nu
Svenska folket har utmärkt vägledning och skydd när vi handlar våffeljärn eller kläder. Men när det gäller vår största utgift i livet boendet, så lämnas många svenskar mest övergivna. Bara med kunskap och verktyg kan politiker och myndigheter dämpa effekterna av den stundande bosmällen. Piskor fungerar bevisligen dåligt.
När vi gör vårt livs största affär har vi erbarmligt stöd och skydd från samhället. Många boköpare litar blint på de bo-gamar som kretsar kring dem i form av girigbukarna bolånebanker, mäklare, byggare och hantverkare med kortsiktiga intressen. Då är det inte konstigt att priserna på bostäder trissas upp, svenska folket förköper sig och många är inte det minsta redo för den dyrare vardag som väntar de närmaste åren, utan bosmällen kan vara här redan om 2-3 år.
För bara de närmaste åren kan vi vänta oss att kostnaderna för att bo mer än fördubblas. Vi talar om högre räntor, lägre ränteavdrag, högre skatter, amorteringskrav och mer. Detta gör att snittsvensken som i dag lägger 1 av 4 lönekronor på att bo snart kan tvingas betala mer än 2 av 4 lönekronor för att kunna på kvar.
Självklart kommer många inte har råd med detta, utan tvingas sälja och då kan bostadspriserna falla snabbt. Eftersom även köparna drabbats av högre räntor, lägre ränteavdrag, amorteringskrav mm. Så kan tvärt om åtgärderna som var tänkta att skydda snarare bli den sista droppen som får bobubblan att brisera än hårdare och snabbare.
Svenska folket behöver därför inte bara piska i form av amorteringskrav och bolånetak. Här behövs särskilt riktad konsumentvägledning och stöd. Myndigheterna måste bidra där konsumenten utnyttjas. Samhället måste mer aktivt vara ute och förklara hur boköparen läser en bostadskalkyl, nya prut verktyget snittränta för att pruta på bolånet, vad en bostad kostar, vad renoveringar får kosta, bestrida en hantverkare mm. Det finns i dag rader av verktyg för svenska boköpare, men tar inte samhället ansvaret för att nå ut, så blir de så viktiga verktygen förblir okända liggande i byrålådan.
På samma sätt som samhället samlar krafter för att utbilda svenskarna i euron, kärnkraft och högertrafik kan samhället förklara och utbilda svenska boköpare för att undvika en bobubbla. Det måste politiker och myndigheter förstå, värdera och prioritera. Det är värt varje krona.
Konsumentmakt brukar det heta. Men på den dyraste marknaden som svenskarna lever – på bostadsmarknaden – ligger makten hos professionella vinstintressen som snurrar upp svenska boköpare. Här krävs politiker och myndigheter som tar ett fast grepp om att ge makten tillbaka till konsumenten, som i dag ovetande förköper sig, med allvarliga konsekvenser som följd, för individen och för samhället, många år efter nästa bosmäll.
/claes hemberg, sparekonom Avanza