Gå direkt till textinnehållet

Därför undviker jag nynoterat

Nynoterade amerikanska it-bolag har en kusligt facit. 2/3 är billigare efter tre månader, visar siffror sedan 2007. Men det gäller inte bara it-bolag. Utan problemet är nya börsbolag över huvudtaget. 

Vi svenskar minns noteringarna av statliga bolag på 80- och 90-talet. De var ofta en bra affär. Det var begripliga verksamheter och säljaren var staten med sina pliktskyldiga tjänstemän. Sedan dess har priserna pressats upp, säljarna är mest riskkapitalister, bolagen är mer snåriga och branscherna långt mer spekulativa.

.NYNOTERADE BOLAG
* Okända och oprövade * Aktiepriserna varierar mycket mer
* Stalka VD:n för att få fakta
* Okända=Överkänsliga och följer börsen x 2
* Sedan 2007: 2/3 it-bolag föll första 3 månaderna
* Denna vecka: 5/6 faller första dagen.

I dag är steget in på börsen är långt större och allvarligare än många inser. Plötsligt måste bolaget förklara sig. Frågan är vad bolagets siffror, uttalanden och löften egentligen går för. VD:ars löften är inte värda mer än politikers. De måste tolkas. Kan du ens namnet på Twitters vd? Att då köpa aktien är som att rösta på ett parti där du aldrig hört partiledaren. Stalka vd:n för att få fram fakta.

Ja, om du frågar storinvesterare så säger de rakt ut: ”Jag köper aktier i en vd, inte i ett bolag. Tror jag på vd:n tror jag också på bolaget”. Många privatpersoner gör tyvärr tvärt om och köper inte ens aktien utifrån bolaget utan utifrån bolagets produkter. Det låter handgripligt, men produkten i dag säger mycket lite om bolagets framtid närmaste 2-3 åren. De är så sena i bolagets cykel. Istället är vd:ns ord en tydlig brandfackla där produkter bara gnistrar lite.

Att komma in på börsen är dessutom inget bevis. Nej, det är just då som de ska upp till bevis. Det finns inget börs-test utfärdat av finansinspektionen. Tvärt om: vi tillsammans utgör själva testet. Första månaderna testar vi siffror, rapporter, kundstockar, prognoser. Det var då Facebook halverades… Eller som Groupon föll 90%. Just denna vecka har 5 av 6 börsnoterade USA-bolag fallit första dagen…

När ett bolag går till börsen så är det oprövat som börsbolag. Vad de menar, tolkar och uttrycker sig är inte glasklart. I så fall skulle inte priset variera. Att priset i ett nytt bolag varierar 50% kanske inte låter så konstigt. Men det säger oss att omvärldens syn är högst osäker.

Lägg till att den bransch där bolaget finns kan vara mer eller mindre känd. Jag gillar exempelvis Twitter. Men jag begriper inte hur de ska tjäna pengar. Jag har aldrig hört vd uttala sig. Hans tweet tillhör de sämsta vd-twitter jag sett. Ska jag då köpa aktier?

Köper du nynoterat?/claes hemberg

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord