Datorhandeln flyttar

Datorhandeln har slutat att växa i västvärlden. Liten handel och större konkurrens gör att handlarna fokuserar på nya marknader. Tillväxtmarknader hägrar, även för datorhandeln.

Datorer som handlar på börsen står numera för upp till varannan affär i västvärlden. Datorerna som ska handla placeras ofta vägg i vägg med börserna. Allt för att vinna millisekundrar mot konkurrenterna. Men de har inte bara hyllats för att de bidrar med volym i handeln. De misstänks också för att förorsaka överdrivna reaktioner i kurserna. Det har gått så långt att flera börser infört nya regler för att stoppa så kallade blixt-fall.

Men nu tycks västvärldens börser vara mätta på datorhandel. Åtminstone börjar mäklarna som programmerat datorerna blicka utomlands. Ryssland, Brasilien och Mexico är hittills de länder som datorhandlarna sökt sig till. För dig som sparar i fonder i dessa länder, borde mer handeln inte påverka dina fonder. Däremot kan säkert kurserna över dagen variera mera.

Idag motsvarar datorhandeln i USA 54% av all börshandel. Under 2009 var siffran uppe i 62%, skriver Financial Times. I Europa har samma handel färre år på nacken, marknaden är inte lika väletablerad. Det gör också att fallit här varit mindre. Från 38% förra året till 35 % i år.  

Börsskräckens eget index VIX, som visar på svängningarna i kurserna,  har minskat drastiskt senaste året. Om det är tack vare färre datoraffärer, eller att lägre svängningar gör att datoraffärerna blivit färre, låter jag vara osagt. 

Vad säger du om datorhandeln?/Claes Hemberg

publicerad
13 april 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram