Gå direkt till textinnehållet

Datorhandeln flyttar

Datorhandeln har slutat att växa i västvärlden. Liten handel och större konkurrens gör att handlarna fokuserar på nya marknader. Tillväxtmarknader hägrar, även för datorhandeln.

Datorer som handlar på börsen står numera för upp till varannan affär i västvärlden. Datorerna som ska handla placeras ofta vägg i vägg med börserna. Allt för att vinna millisekundrar mot konkurrenterna. Men de har inte bara hyllats för att de bidrar med volym i handeln. De misstänks också för att förorsaka överdrivna reaktioner i kurserna. Det har gått så långt att flera börser infört nya regler för att stoppa så kallade blixt-fall.

Men nu tycks västvärldens börser vara mätta på datorhandel. Åtminstone börjar mäklarna som programmerat datorerna blicka utomlands. Ryssland, Brasilien och Mexico är hittills de länder som datorhandlarna sökt sig till. För dig som sparar i fonder i dessa länder, borde mer handeln inte påverka dina fonder. Däremot kan säkert kurserna över dagen variera mera.

I dag motsvarar datorhandeln i USA 54% av all börshandel. Under 2009 var siffran uppe i 62%, skriver Financial Times. I Europa har samma handel färre år på nacken, marknaden är inte lika väletablerad. Det gör också att fallit här varit mindre. Från 38% förra året till 35 % i år.

Börsskräckens eget index VIX, som visar på svängningarna i kurserna,  har minskat drastiskt senaste året. Om det är tack vare färre datoraffärer, eller att lägre svängningar gör att datoraffärerna blivit färre, låter jag vara osagt.

Vad säger du om datorhandeln?/Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord