Gå direkt till textinnehållet

De borde ha vinstvarnat!

Senaste månaderna har privatspararna sålt aktier. Prognoserna inför rapportfloden såg ju så tråkiga ut. Men spararna blev vilseledda. Många storbolag har på rapportdagen gått både 7, 9 och 12 procent. Bolagen borde ha vinstvarnat, kort sagt.

 

Efter uppgången december-januari så valde många privatpersoner att sälja. En rad storbolag hade ju inte heller lämnat så positiva prognoser framöver. Detta var också grunden till analytikerna som någon gång i mitten av mars började dra öronen åt sig.

 

De var makrograbbarna som sa till anlytikernördarna att sänka prognoserna, säger en röst från golvet.

 

Den andra menar att felet ligger hos bolagen. De sänkte medvetet förväntningarna, bara för att kunna över träffa dem på rapportdagen. Och då plötsligt framstår som rapporthjältar.

 

De har lärt av Apple, säger aktieanalytikerna. Datorfirman har vid närmast alla senaste 20 rapporterna överräffat alla med råge. Allt för att sätta en positiv aura kring bolaget. Det är en medveten taktik, som bolaget gjort till en reklamindustri.

 

Men det är inte okej. Vinstvarning heter verktyget som ska till när bolagen ser att prognoserna ligger för lågt eller för högt.

 

Bara senaste dagarna har många bolag gått 8-14 procent på rapportdagen. Det är ett tydligt tecken på att prognoserna varit alltför nedtonade. Här behöver börsbolagen bli mer aktiva och vinstvarna, eller bli bättre på att leda analytikerna rätt.

 

Att medvetet eller omedvetet sänka prognoserna för att kunna imponera på rapportdagen, är inte acceptabelt. Utomlands märks en liknande trend. Det kan visst stärka bolagens anseende på kort sikt, men riskerar tvärt om att urholka förtroendet för analytikerna på ett allvarligt sätt.

 

/claes hemberg

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord