Gå direkt till textinnehållet

Diamantbolag på vår börs

Antalet börsnoterade diamantbolag är få. Men ett monopol håller nu på att brytas upp. Så får i dag Stockholmsbörsen ett riktigt diamantbolag på listorna. Ett Lundinbolag: Lucara Diamonds, med gruva som snart ska börja producera.

Diamantbranschen har under årtionden dominerats av giganten De Beers. Men nu kommer en uppstickare, vars vd kommer just direkt ifrån jättebolaget. Redan är marken prospekterad och ett dagschakt står redo i Botwana, där bolagets stora gruva ligger. Diamanthalten ska vara mätt och klar, säger vd. Under första kvartalet ska produktionen komma igång. Detta berättade vd på plats här i Stockholm för att tala om varan.

 

”Produktionen är enkel. Vi hittar diamanterna i vulkanlava. Det är en mycket lätt process att utvinna dem, med bara 12% av diamanterna blir smulor – spill”, berättar vd William Lamb.

Den diamantköpare som bolaget vänder sig till finns framför allt Asien. Kineserna gillar diamanter. Det är därför priset på råvaran stigit de senaste åren. Men till skillnad från guld är diamanter en ren lyxprodukt, säger Lamb.

Men innan produktionen satt igång och Lamb visat att löftena infrias så har aktiekursen dalat 15% sedan bolaget satte igång i våras. Nu är kursen nere på lägsta nivån hittills. Är det ett köpläge? Aktien ligger nu på 5-6 kronor. Aktien har fram till nu bara funnits noterad i Kanada. Men från och med fredag även i Stockholm.

Kännare säger att kursen alltid är pressad före produktion. Men jag kan inte tillräckligt om branschen, råvaran eller bolaget för att säga bu eller bä. Det vd säger låter rimligt. Men här finns inga säkra lotter. Att familjen Lundin finns i bakgrunden bådar gott,  men är ingen garanti. Diamanter är för mig en helt ny bransch, som jag tror såväl sparare som analytiker behöver lära sig mer om. Men lyxaktie låter onekligen som en ny nisch bredvid våra vanliga verkstadsaktier. Känner du någon diamantanalytiker?

Kan du tänka dig diamantaktier?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord