Gå direkt till textinnehållet

Diamanter till börsen

Svenska börsen får inom kort sitt första diamantbolag. Därför träffar jag VD för bolaget, när han är i Stockholm för att förbereda noteringen.

 

William Lamb har arbetat inom diamantindustrin i många årtionden. Han är närmast uppvuxen i världens största diamantbolag De Beers. Men varför ska han notera sitt nya bolag Lucara Diamonds med gruva i Botswana på Stockholmsbörsen, tänker jag.

”Vi har redan flera hundra svenska aktieägare. De har hittat till aktien eftersom Lundinfamiljen har stora intressen i bolaget. Spararna har köpt aktien direkt på Torontobörsen via nätet.”

Men ska vanliga sparare verkligen lägga pengar på diamantgruvor, tänker jag. Är inte diamanthalsband mycket bättre.

”Diamanter är vackra att bära. Men ska du tjäna pengar är gruvor bättre. För diamanter i marken är mycket billigare än i butik. Just vid vår gruva i Botswana är dessutom fyndigheten relativt lätt att utvinna, i vårt dagbrott.”

Men priset på er aktie har dalat senaste månaderna. Tror inte marknaden på era fyndigheter?

”Vi har en mycket klar bild av diamanterna i vårt fyndighet. Men innan vi bevisat det och börjat att sälja våra diamanter, kommer med all rätt marknaden vara avvaktande. Första kvartalet börjar vi utvinna.”

Hur ser då framtiden ut för diamantindustrin?

”Tillväxtländernas medelklass köper nu mest diamanter. Vi ser det i Kina, Indien och i många andra länder. Det kommer stå för efterfrågan och tydligt påverka priset de närmaste årtiondena”.

Ibland beskrivs guld och diamanter vara närliggande investeringar. Men William Lamb hymlar inte med att han verkar i lyxindustrin. Han talar gärna 50-talet olika diamantkvaliteter, rekordpriser och stigande efterfrågan. Till industrin går färre diamanter. Det är kort sagt en ny värld som kommer till börsen i november. Någonstans mitt emellan råvara och lyxindustrin…

Kan du tänka dig diamantaktier?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord