Gå direkt till textinnehållet

Döva bonusvd:ar på börsen

1 av 3 privatpersoner tror på lönelyft i år. Undrar hur många toppvd:ar som tror på miljonbonus. Och går bonusvd:ar verkligen att lita på, tänker jag. (#bonusvd)

Svenska storföretag tycks ledas av människor utan öron och öron. Ja, många tycks ju helt sakna känslan för hur andra människor lever. Och hur ska de då någonsin kunna sälja bröd, lastbilar, hus och lån till alla vanliga människor? Den vd som lurar sin arbetsgivare på miljoner i vdbonus, vad gör samme vd med den nye kunden vid disken?

Men dessa döva öron och blinda blick tycks även drabba aktieägarna. Inte har vi sett färre aktieägare i de mest bonussmittade bolagen. Nej, aktieägarna är trofasta och kanske till och med lockade. Kanske tolkar dessa aktieägare att bonusvd:ar som roffa 100-tals miljoner i bonus är affärsmän värda att följa. En slags Berlusconi-effekt, för så sålde B-presidenten in sig själv. Bonusvdarna och Berlusconi, vilken jämförelse…

Under tiden sliter miljoner arbetsföra svenskar och 1 av 3 väntar löneförhöjning i år. Samtidigt upplever svenska folket sämre pensioner, sämre kommunal service, sämre skola…

Är nu bonusvd:arna så naiva att de efter årtionde i det varma strålkastarljuset tror sig kunna smita iväg med halva kassan? Är det ett slags reningsbad att sänka sitt ärofyllda eftermäle i bonus-träsket? Kunde de inte förutse slutet eller högaktiningsfullt struntar de i ärans schavott?

Under tiden har vi historiska upplopp i arabvärlden som snabbt kan kullkasta oljan och världsekonomin. Och här demonstrerar folket i Aten, Dublin, Madrid, London, Berlin mot växande fattigdom, dyr mat och bristande äldrevård… Paris år 1789 känns som igår. Var är bonus-vd:arnas bastilj? Gömmer de sig på börsen? Frågan är: är du innanför eller utanför Bastiljen?/Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord