Gå direkt till textinnehållet

Dyr börs och billiga hus säger nobelpristagare

Årets Ekonomipris till Nobels minne ger oss handgriplig tips. Pristagaren Robert Shiller har adekvata sparråd. Bland annat menar han att börsen i USA är för dyr. Men huspriserna är normala…
 

Vem som helst kan gissa morgondagens aktiepriser, men att förutse dem på några års sikt, är svårare, och tillräckligt svårt för att få årets Ekonomipris till Nobels minne.

Årets Nobelpris fokuserar på tillgångsklasser. Ett krångligt ord för räntor, aktier, fastigheter och råvaror. Kort sagt dina olika sparval.

 

Shiller säger bland annat:

”Aktiepriset varierar mer än utdelningarna. Lita därför hellre på utdelningarna”

”Den inledande reaktionen på en nyhetshändelse säger mycket lite om de långsiktiga effekterna”

”Högt aktiepris förhållande till utdelningen tenderar att ge fallande aktiepris och tvärt om.”

 

shiller

 

Shiller kanske ändå är mest känd för sin långa prognos, där han jämför priset på aktien med snittutdelningarna senaste tio åren. Priset över 16 är dyrt. Nu kostar USA-börsen 23…

 

Sist menar Shiller huspriserna inte alls varit en bra affär. Åtminstone inte i USA. Där har priserna stått ganska stilla. Sedan 40-talet. Trots ökad befolkning. Och dyrare priser för att bygga hus. Visst var det en bubbla år i mitten på 00-talet. Men i dag är priserna i nivå med 1900-talet senare hälft.

 

Vad säger du? Och vad gör du?/Claes Hemberg

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord