Gå direkt till textinnehållet

Efterlysning oberoende råd

Oberoende rådgivare har vi hört talas om. Men var finns de, vad kostar de och vilka garantier finns? frågar sig många sparare. Senaste bloggfrågan får jag från läsaren Maria, som insiktsfullt klagar över alla partiska rådgivare, och undrar vart finns oberoende rådgivare? Jag har själv googlat, sökt och vänt och vridit. Men som skrå är de närmast osynliga. Istället måste jag vända frågan tillbaka: Till vad behöver du en placeringsrådgivare? För väljer vi fel, så får vi också fel svar. Frågar du en råvaruexpert, en Sverigefondfarbror eller en försäkringssäljare, så kommer du få mycket olika svar, eftersom deras kunskaper styr dem så olika.

Så första frågan måste du ändå själv svara på: Vad vill du veta? En ledtråd: de två vanligaste frågorna är: 1) Bäst balans i mitt sparande: räntor kontra aktier? 2) Eller är det enskilda fonder och aktier du vill få fakta om? Men här är jag inte alls säker på att du behöver en rådgivare. I fråga 1) måste du utgå från dina förväntningar. Du känner dig bäst. Mycket räntor ger lite men är stabilt. Passar det dig lägg pengarna du behöver närmaste 5 åren i räntor. Då är du försiktig. Är du mer börsvan, nöj dig med pengarna du behöver inom 1-2 år. Fråga 2) vilka aktier, räntor och fonder är bra – vet inte en rådgivare. Här lutar jag mig istället på flera helt olika experter. Här läser jag gärna olika tidningar som www.di.se, www.placera.nu, www.e.24.se eller www.privataaffarer.se.

Men om du nu ändå vill ha en personlig rådgivare? För rika människor finns alltid dyra råd. Vanliga sparare måste däremot leta lite mer idogt. Då tror jag på att leta lokalt. För ska råden fungera, så tror jag relationen behöver vara nära och sikta långt. För att hitta namn på riktiga personer, skulle jag fråga bland andra lokala rådgivare i liknande skrån: skatterådgivare, bokföringsrådgivare och familjejurister. Dessa kan inte ge dig råd om placeringar, men de kan mycket väl känna till lokala placeringsförmågor. Skaffa dig en lista med minst 3-4 namn. Ring dem. Men hur vet du att de är oberoende? Frågan är rak: Tar du betalt 1) via provisioner eller 2) via timarvode. Svävar svaret, så stryk namnet. För betalar inte du själv över disk, så behöver rådgivaren ta betalt från annat håll. Och vem är han då mest beroende av då? Vill du ha ett oberoende så måste du sannolikt betala minst 1 000-lappen per timme. Mycket pengar kan du tycka, men jämför med att klippa håret. Vad kostar det varje år? Var hittar du dina råd och kanske rådgivare?/c

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord