Gå direkt till textinnehållet

Elisabeth amorterar inte

Elisabeth, 60 år, sparar oftast 100% i aktier. Dessutom har hon bolån på 7,2 miljoner. Att amortera är det inte tal om, säger hon. Och jag håller med i hennes tänk. För Elisabeth vet vad hon talar om. Här finns tre frågor för dig som tvekar.

Myndigheter, politiker och banker säger gärna att vi ska amortera. Det låter ansvarsfullt. Men det stämmer inte för 3 av 10 svenskar. De som har koll kan tvärt om öka på bolånet när börsen ser attraktiv ut. Men det vågar ju ingen säga högt. För flertalet har ju bara liten förmåga att hantera sina bolån. De saknar intresset. Då ska myndigheter och politiker sikta på de som behöver en fast hand, och inte ge sig på de som har ekonomisk koll.

Riksbanken, regeringen och finansinspektionen talar nu alla om amortering. Det låter lätt som en jakt på bolånare. Vad vi får är inte tvång, men en diskussion om amortering. För statstjänstemännen läser inte enskilda bolånares förmåga, utan följer endast den stora statistiken över skuldbördan. Och hos 7 av 10 bolånare kan de ha rätt. För många svenskar har inte ha kunskaper att hantera stora lån. Och blir förvånade när räntan stiger. De binder dyra räntor och glömmer pruta. Och då måste de ha betydligt bredare marginaler. Ja, en buffert för räntehöjningar borde vara en viktigare debatt, än amorteringar, när vi nu har bolånetaket på 85 procent. Men alla behöver inte amortera. Det är en lögn.

Borde du amortera? Här finns tre enkla frågor:

(Första steget förstås att låna mindre än bolånetaket 85%. Då har du vägvalet:)

– Har du prutat på bolånet? De 3 av 10 svenskar har prutat på sina bolåneräntor. Du är på rätt väg. Du har en första koll.

– Har du en buffert för räntehöjningar? Du som dessutom har en buffert att tåla högre räntor under några kvartal, kan spara på annat sätt.

– Sparar du annars på börsen? Gillar du att spara i räntor snarare än börsen ska du sannolikt amortera, för du saknar intresse för bättre sparformer. Men gillar du aktier, är det antagligen där du ska spara din pengar snarare än amortera.

(Sedan finns säkert tusen undantag. Men de får inte plats här. Är du orolig för dem så gör du säkert rätt i att amortera.)

Gillar du börsen är du mer långsiktig och tål variationen bättre. Att låna mer när räntan är låg och börsen stiger, torde vara självklart för den som är lite intresserad och inser dynamiken i räntorna. Men flertalet ser inte hur räntan kan överraska på kontot, och bryr sig inte heller om att pruta. Ja, då får de väl amortera.

Elisabeth har oftast allt sitt sparande i aktier. Där varierar värdet, det vet hon. Men det gör ingenting. För hon får mer än väl betalt. För hon har marginal att tåla börsfall och stigande räntor. De sker ju inte samtidigt, påpekar hon. Kort sagt finns inte en mall, utan var och en får tänka efter och välja väg. I dag är problemet att många varken tänker eller väljer. Och då vill staten ge tydliga råd. Inte alls konstigt, för det kan passa 7 av 10 svenskar.

 

Börsen eller amortera?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord