Gå direkt till textinnehållet

Emigration till USA

Svenska fondsparare reagerade starkt på oron i Arabvärlden. Även stark svensk krona och börs har hjälpt till. Svenskarna har sålt Sverigefonder och köpt USA istället. Några trampar också fel och har fastnat i blandfonder. 

Utförsäljningen av aktiefonder i februari är en av den näst största utförsäljningarna senaste åren. Bara under Europaoron med kravallerna i Aten maj förra året har givit större pessimistisk reaktion. Då strömmade 25 mdr ur svenskarnas aktiefonder.

Och det är nu Sverigefonder som åker ut, för hela 6 mdr. Det måste ändå vara ett friskhetstecken, med tanke på att svenskarna har 60-70 procent av sitt aktiesparande i Sverige och den svenska börsen varit i världstoppen två år i rad, och i samtidigt har en rekordstark krona. Då kan det vara en mycket bra att lätta på Sverigefonderna att flytta ut.

Omvänt är svenskarna är nykära i USA. Billig dollar och en nyvaknad tillväxt i amerikansk statistik lockar hela 3 mdr till USA-fonderna. Det är största USA-köpen på många år.

Men vad spararna väljer i räntevärlden är mer märkligt. Blandfonder har tidigare varit en tillflyktsort när svenskarna varit skeptiska. Det sker nu igen. Det är ett märkligt val, eftersom de då fortfarande har kvar ena foten på börsen. De bromsar bara med vartannat hjul. Att välja de korta räntefonderna är ett mer rimligt val för en sann skeptiker. Men de har intresset varit svagt senaste året. Nu i februari har svenskarna återupptäckt penningmarknadsfonderna lite, men fortfarande är nivån låg, förhållande de massiva utförsäljningarna. Även vanligt sparkonto måste vara bättre för en sann skeptiker.

Intresset för obligationsfonder har nu fallit, äntligen. Första gången på 2-3 år. Äntligen har spararna insett obligationernas obehagliga svängdörr som nu kommer tillbaka när räntan stiger. Många har tyvärr redan klämt fingrarna i obligationsdörren senaste åren, för spararna inte inser att obligationer är att spekulera i räntekurvan. Hellre korta räntefonder, som lever närmast helt oberoende av ränteutvecklingen. Om du nu är skeptiker.

Själv tror jag att senaste månadens börsfrossa är förbi. Det gick som tåget under två år. Nu har vi pustat ut lite. Nu ser jag fram mot börsvåren! Mina nyköpta Indonesienfonder är upp 5% från botten. USA-fonderna ligger bara svagt på plus. För den som tvekar så tror jag bredare tillväxtfonder är en bra start. (kom ihåg att det är sista året för gamla kapitalförsäkringen. Det är fortfarande tid att starta där…. ) Vad gör du nu med fondpengarna? /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord