Gå direkt till textinnehållet

En liten miljardärsbank

(USA) Vid sidan av en rekordtillväxt vad gäller pantbanker har även en miljardärsbank vuxit sig stark. Vi på sparresan besöker i dag en First Republic Bank.

På eftermiddagen besöker vi svenska bolaget Acne Studios och avslutar dagen på Handelsbankens kontor där vi träffar deras amerikaförvaltare Christoffer Halldin. Följ oss också på twitter.

Vi har haft några hektiska dagar i New York. I dag kan vi röra oss gående mellan våra olika adresser. Vi börjar på First Republik Bank. De har hittills skramlat ihop 175 mdr kronor vilket gör dem till en liten bank, även i svenska mått mätt. Men de lyckas locka mångmiljardärer på ett särskilt sätt. Utifrån officiella källor försöker jag reda ut vad de gör som är så bra och värt priset. Nej, jag hittar inte spår av sanningen, men de ska få en chans att övertyga. Även om de inte vill ha mig till kund.

De har bland annat Facebook-grundaren Mark Zuckberg som kund. Och här ska han ha fått den imponerade låga boräntan 0,0%. Exakt vad han gjort för att få räntan ska jag förstås fråga särskilt om. Även om jag redan har mina starka misstankar.

Efter lunch blir det svenska klädmärket Acne Studios ett intresant stopp. Att höra om ett svenskt bolags perspektiv inom konfektion kommer säkert ge en annan bild av USAs ekonomi och konsumenternas attityder.

På eftermiddagen får vi miljardärernas motbild. Vi träffar Christoffer Halldin som arbetat för Handelsbanken Amerikafonder här sedan många år tillbaka. Han har senaste året investerat i en landsomfattande pantbankrörelse. I spåren av krisen växer nya möjligheter fram, påpekar han. Halldin kommer också tala mycket om USAs nya oljemecka – skiffersand – något som debatterats intensivt av miljörörelsen och energibranschen. Mer om det sedan. Med Christoffer Halldin får vi också möjlighet att stämma av alla våra intryck och avsluta våra tre intensiva dagar med en ordenlig utvärdering.

Vilka frågor vill du skicka med?/claes hemberg

»I dagsläget har de generativa AI-chatbotarna fortfarande mycket att lära«, skriver Finanslivs tf chefredaktör Julia Nilsson.
Läs Julia Nilssons ledare

Debatt: »Fondavgifter kostar spararna en förmögenhet«

»Dyra och ofta ganska dåliga fonder där spararna sitter inlåsta på grund av en överhängande skatteskuld är en guldgruva för fondbolagen, men en dålig investering för privatspararna«, skriver Erik Nordenskjöld på värdepappersbolaget Citroneer.
Läs debattartikeln