Gå direkt till textinnehållet

En ung sökes

Att skaffa första jobbet är det svåraste. Här kan vi andra stödja genom att erbjuda en riktig praktikplats. Det ska jag pröva i höst. Och tänk om ALLA som behövde anställa en praktikant gjorde det. Det måste röra sig om 10 000-tals unga jobb. Jag letar efter en ung som gillar siffror. För att erbjuda hen #mittförstajobb

 

Ungdomarnas möjligheter på arbetsmarknaden är en återkommande fråga i veckans Almedalen. Den verkligt höga tröskeln är första jobbet. Att söka jobb utan referenser är besvärligt. Väl inne på arbetsmarknaden så är det betydligt enklare att söka sig vidare.

 

Många pratar om detta just nu, men jag ser inte att någon gör något konkret. Tänk om alla som behövde faktiskt anställde en praktikant, under ett halvår. Det måste röra sig om nästa 100 000 personer. Med tanke på hur mycket övertider vi sliter. Något av allt detta borde en ung hungrig vilja ta sig an. Och vilken bra erfarenhet de skulle få, för att sedan söka sig vidare. Tänk om många fler såg detta som en utmaning. Ja, vi måste utmana våra vanor om vi ska hjälpa unga över tröskeln. Vem mer vill ta emot en praktikant?

 

Därför söker jag nu en praktikant. För jag tror det kan hjälpa 1 ung person och jag är övertygad om att jag kan ge ett givande jobb under några månader, som kan vara en referens vidare på arbetsmarknaden.

 

Min kravprofil är enkel: Du gillar siffror och undersöka dem. Du har sökt flera jobb, men inte fått napp. Mejla din ansökan till claes.hemberg@avanzabank.se. Senast 10 augusti. Jag erbjuder jobb 5 månader. Sedan kan jag tänka mig att anlita en ny praktikant, bara för att ge fler chansen till första jobbet.

Tror du det fungerar?/claes hemberg

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord