Gå direkt till textinnehållet

Enron går igen…

Energijätten Enron återföds nu i Stockholm. Bolagets stora smäll 2001 påminner oss ännu om sötman och bitterheten i övertro, börshandel och råvaror. Nu blir bolaget teater, premiär onsdag 19 januari. Jag träffade ensemblen. Det blir nyskriven komedi, en satir.

http://www.stadsteatern.stockholm.se/pjaser/enron.asp och originalet http://www.enrontheplay.com/ 

 

Ibland får jag extra roliga samtal. Häromåret ringde de från Millenium-filmbolaget och frågade om daytrading, som en karaktär i filmen ägnar sig åt. För någon månad sedan fick jag ett samtal från Statsteatern, på andra sidan gatan här i Stockholm. De undrade om handlarbord, ordval, börstermer och råvaror. Sagt och gjort kom teaterns nya Enron-ensemblen till Avanza Bank och läste sitt teatermanus. Det blev ett udda studiebesök, men hett nyfikna och frågvisa skådepspelare. Det kan bli en bra pjäs.

För er som förträngt: Enron, var första moderna jättelika företagssmällen i USA. Därefter har vi även haft amerikanska Worldcom och nu senast Leman Brothers.

Enron började som ett oskyldigt gasbolag i Texas. Men så kom en ny chef in. Jeffrey Skilling. Som ville konkurrera ut Wallstreet och göra Enron till hjärtat för handel gas, olja och andra råvaror. År 2000 hade bolaget under flera år hyllats av investerar, kursen rusat och intäkterna var på hiskliga 100 miljarder dollar.

Men stjärnan på börshimlen sprack likt en bubbla kryddad med insiderhandel, bokföringsbrott, karteller, korruption och mycket mer. Och för de 22 000 anställda pågår fortfarande en rad processer. Bland annat saknas 2 mdr dollar i de anställdas pensionskassa. Det blir en pjäs om girighet, lögner, drömmar på ett kyligt komiskt sätt… en påminnelse som vi alla ibland kanske behöver. /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord