Gå direkt till textinnehållet

Enron II – ”Strong buy”

Enron har uppstigit från det döda. Och som rolig och bitsk satir får teaterpjäsen Enron en ”Strong buy”. Ja, det ekar historia med en övertro på råvaror, avregleringar och bristande självbild. Men nu med humor!

Vi är vi tillbaka till våren 2000. Det glorifierade amerikanska bolaget Enron handlar med olja, gas, el på ett helt nytt sätt och aktiekursen stiger närmast varje dag. Det är inget it-bolag, utan skär bara limpan på ett annan ledd. Personalen får till slut även betalt i aktier. De väntar bara på den stora avregleringen, som W Bush lovat. Det ska verkligen sätta fart på affären.

På Stadsteatern i Stockholm trädar han fram, först som osäker Jeff Skilling (Björn Bengtsson) sedan idémaskinen som tar över det gamla energibolaget och svidar om det till energihandel, men glömmer att kontrollera falluckorna. Ensemblen är vass, rolig och gripande. Det blir underhållning, vassa repliker, skola i ekonomi… Kanske inte en pjäs något för aktiehandlare, men väl för handelselever, vanligt folk och alla nyfikna.

Pjäsen slår eller sparkar inte på den som ligger, utan försöker verkligen förklara idémakarens dröm, som sakta spårar ur. Han som försöker rädda sin bebis gör bara olyckan bara större. Ja, vi känner igen det från verkligheten. Hoppas bara att alla i publiken förstår hur bra pjäsen är… tänker jag.

Exakt hur det slutar, ska jag inte avslöja… Detta är ju en teaterrecension. Nu ser jag fram mot tidningarnas ”riktiga recensioner”. Förstod de? Under tiden ekar slutorden kvar: ”störst av allt är tro, hopp och … pengar”. För den som gillar engelsk humor, lite samhällskritik och insyn i ett korthus så finns här en snabbkurs i ekonomi och politik i en syrlig satirisk förpackning. /claes hemberg

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika

Mest läst