Gå direkt till textinnehållet

Ett rått spel mot Northlands småägare

Oavsett hur cyniska storägarna kan vara mot sina mindre bröder och systrar i ett bolag, så borde en bolagsledning se till alla ägares bästa och hjälpa de mindre insatta att förstå aktiekursen. Northland gör tvärt om och lägger ut dimridåer.

Att bara ta emot småägarnas pengar och inte ge en minsta hand tillbaka, är ett rått spel med människor förtroende.

Northlandägarna drabbades i dag av aktieinflation när kursen föll 81%, direkt på morgonen. Kursen pressades av nya ägare som kunde handla med sina fem gånger fler nytryckta aktier nu på morgonen. Tyvärr valde bolaget att inte varna aktieägarna. Är inte det ett ansvar som varje bolag borde känna mot sina egna små aktieägare?

Bolaget kände väl till vad som väntade, men valde ändå att hålla masken. Inte ens när de förberedde kraschen och slog i hop aktier nyligen, medgav de att raset väntade. Tyvärr odlar bolaget sin dåliga vana att inte hjälpa småägarna att förstå aktien. Istället har storägare försökt göra insideraffärer tidigare i veckan. Något som stoppades av börsen.

I går fanns 5 miljoner aktier i bolaget. Under natten har nya 24,5 miljoner aktier nya tillkommit. Det är nya storägares nya aktier. Vad vi i dag ser i Northlands aktiekurs är därför en hemsk aktieinflation. Eftersom så många nya aktier tillkommit ska priset ned i motsvarande grad. När gamla ägare späs ut 83% är kursnedgången på 81% helt naturlig, hur brutalt det än låter.

Nu märks den verkliga kostnaden för räddningsplankan som nya storägare erbjöd under våren. Detta kostade nära-konkursen-upplevelsen. För att rädda ett bolag från konkursen ramp är inte gratis. De nya ägarna krävde en rejäl marginal för att gå med på räddningsaktionen. I dag märks prislappen. De nya ägarna får efteråt bara 3 procent av bolagets värde. 97% av deras värde är utraderat.

Värre är att bolagsledningen kunde ha varnat aktieägarna för den ”naturliga priskorrigering”. Istället sa ledningen vid ihopslagningen av aktier nyligen att det skulle underlätta handeln. Men sanningen är att de tog höjd för dagens kurskrasch.

Även vid ihopslagningen rusade kursen åt fel håll för bara någon vecka sedan. Bolaget slog ihop 100 till 1 och kursen steg från 55 öre till 55 kronor. Men det tog privatpersoner som köpläge och köpte upp den till 88 kronor. Även här varnade inte bolaget, sina småägare.

Etter värre så valde några nya storägare att försöka sälja nya aktier i förväg tidigare i veckan. Vilket fick Oslobörsen att stoppa handeln flera gånger. Ett rått spel är bara förnamnet, där boalget har ett ansvar att se till alla ägares intresse. Även de 12 000 som satt stora delar av sina sparpengar i bolaget.

Vad väntar du dig? /Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord