EU-kris skrämmer få

Den ekonomiska krisen väntas snart nå Portugal och Spanien. Men svenskarna är mest orädda för den europeiska grisen PIGS. Endast 2 av 10 svenskar säger sig vara påverkade av den ekonomiska krisen i Europa. Vanligaste reaktionen är att minska konsumtionen. I verkligheten reagerar vi däremot tydligt. Jag tror att nästa akuta krisfeber blir kort, men att Europa kommer halta ett bra tag därefter.

Påverkas du av Europakrisen?
Ja20%
Sparar mindre2%
Sparar mer6%
Reser mindre2%
Avvaktar med konsumtion11%
Ja, på annat sätt3%
Påverkas inte alls64%
Vet ej16%
Sifo dec 2010, 1 218 intervjuade

 

Den europeiska krisen överraskade världen våren 2010. Krisen kom oväntat tidigt. Madridbörsen blev också världens sämsta börs 2010 med minus 30 %. Grekland tillhörde också botten.

Svenska folket är däremot inte särskilt oroade över ekonomin på europeiska kontinenten och få låter krisen märkas i deras privatekonomi. Endast 2 av 10 är påverkade. Vanligaste åtgärden är att minska konsumtionen. Några har också sparat mer senaste året med hänsvisning till Europakrisen. Men det vanligaste svaret är helt klart ”påverkas inte alls”. Det menar 6 av 10 svenskar. Många svarar också vet ej. Och vi svenskar reagerar olika. Kvinnor minskar konsumtionen medan män och unga hellre sparar mer.

Men svenska folkets åsikter och agerande går inte hand i hand. Svenskarna har visst reagerat på krisen. I maj 2010 sålde svenskarna fonder för 25 miljarder kronor. Det är nästa största utförsäljningen någonsin, betydligt större än under it-kraschens värsta månader. De aktiefonder vi sålde mest under 2010 var Europafonderna. 10% av alla våra Europafonder eller till ett värde av 5 mdr sålde vi av. Även hela nysparandet i aktiefondsparande rasade 75% till 22 mdr (83 mdr) jämfört med året före.

Närmaste veckorna väntas svenskarnas orädda inställning till grisarna (PIGS) prövas på nytt. På pappret må svenskarna vara obekymrade, men vi vet däremot att att demonstrationer, tegelstenar och nedbrända banker kan väcka svenska folkets agerande. Dessutom har vi nu stigande räntor och rykten om obligatorisk amorteringar i bakhuvudet. Så om svenskarna väljer att storsälja våren 2011 borde inte överraska någon. Även om svenska folket just nu mörkar den reaktionen.

Svenska folket kanske hoppas på att beredskapen nu är avsevärt större hos europeiska riksbanken (ECB) och andra ekonomiska storkrafter. Vi har ju sett två träningsmatcher i krisekonomi senast året – mot Grekland och sedan Irland. Och först nu väntas en ganska liten match som stavas Portugal. Men den stora frågan har hela tiden varit Spanien. Det är en stor ekonomi i Europa. Och de har jätteproblem. Och hur länge ska tyskarna vara beredda att betala? Och hur länge ska våra europeiska politiker slippa undan kritiken? Det är ju politikerna som famlat i upplägget, spelet och som domare.  

Denna gång väntar jag mig en hypersnabb politisk reaktion när Spanien börjar vackla på allvar. De har ju haft så många träningsmatcher. Ingen har råd med oro. Utan paketen kommer nu skickas fram med ilbud. Men frågan är om det kan rädda Europas anseende närmaste 10-20 åren. Vad tror du? /Claes Hemberg

publicerad
11 januari 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram